U utorak 19. siječnja u 20 sati u kinu Tuškanac u Zagrebu na novom Kratkom utorku gledat ćemo program sastavljen od 9 animiranih filmova nastalih u zemljama iza željezne zavjese u razdoblju između 1957. i 1974.

Između ostaloga bit će prikazan jedan od najslavnijih animiranih filmova svih vremena, kontroverznu i zabranjivanu ‘Ruku’ Čeha Jiřija Trnke, film začetnika ruske animacije Leva Atamanova ‘Klupa’, ‘Stroj’ poljskog animatora i majstora tehnike kolaža Daniela Szczechure, kao i jednu epizodu legendarnog Gusztava Jószefa Neppa.

Program će otvoriti ‘Pesimist Gustav’, 13. epizoda prve sezone jedne od najpopularnijih crtanih serija u Istočnoj Evropi, koja se snimala od 1961. do 1977. Oni koji se sjećaju televizijskog programa u bivšoj državi znaju da su se većinom nijeme dogodovštine proćelavog mađarskog čovječuljka isfrustriranog sivilom gradskog života puštale uglavnom u poluvremenima utakmica, nerijetko i po nekoliko dnevno. Ono što ni najstariji vjerojatno ne znaju je da je cijela prva sezona serije (68 epizoda, sve skupa ih je bilo 120) bila namijenjena prikazivanju u kinu, u koje ovom projekcijom Gustava bar nakratko vraćamo.

– Nakon toga prikazat ćemo ‘Romansu’, film jednog od začetnika češke lutkarske animacije Břetislava Pojara, finu satiru o djevojci izbirljivoj na ljubavnom planu. Pojar je s radom počeo krajem 40-ih kao asistent slavnom Jiřiju Trnki, da bi nakon samostalne karijere sredinom 60-ih emigrirao u Kanadu gdje je stvarao za njihov slavni National Film Board. ‘Romansa’ je jedan od zadnjih filmova koji je napravio prije selidbe – stoji u priopćenju organizatora.

Zatim slijedi ‘Klupa’ Leva Atamanova, snimljena po motivima danskog crtača Herlufa Bidstrupa, izuzetno popularnog u SSSR-u tog doba. Uvjereni komunist Bidstrup se u svojim karikaturama bavio socijalnim temama i posljedicama 2. Svjetskog rata, kao i humorom u svakodnevnom životu. Takva je i Atamanovljeva ‘Klupa’, koja prikazuje komična događanja u životu jedne klupe u gradskom parku. Inače, Atamanov je jedan od osnivača ruske animacije, poznat po svojem dugometražnom remek djelu ‘Snježna kraljica’, koju Hayao Miyazaki navodi kao jedan od glavnih uzora u svom radu.

– Sigurno najpoznatiji film koji ćemo vidjeti u programu je ‘Ruka’, češkog slikara, ilustratora, izrađivača lutaka, animatora, kipara i scenografa Jiřija Trnke, zvanog i ‘Waltom Disneyem Istočne Evrope’. Priča o skromnom lončaru kojeg će napasna sveprisutna ruka početi tjerati da proizvodi skulpture nje same, bila je snažna alegorija o životu umjetnika za vrijeme totalitarnog režima, nastala tri godine prije Praškog proljeća. Iako je osvojila glavnu nagradu na najvažnijem festivalu animiranog filma na svijetu, onom u Annecyu, ‘Ruka’ je vrlo brzo bila zabranjena za sljedećih 20 godina, a Trnka je doživio sudbinu vlastitog lika iz filma, koji iako proglašen ‘nacionalnim umjetnikom’ u nemogućnosti slobodnog izražavanja uskoro umire. ‘Ruka’ je u izboru Američke filmske akademije proglašena petim najboljim animiranim filmom svih vremena – dodaje se.

‘Stroj’ Poljaka Daniela Szczechure (njegov ‘Hobi’ smo gledali prije dvije godine na programu najboljih filmova iz povijesti filmskog festivala u Oberhausenu) je kritika života u Poljskoj početkom 60-ih, s posebnim fokusom na industrijalizaciju i njenu monumentalnost. Spada u ciklus filmova u kojima se autor bavi apsurdnostima svakodnevnog života i mehanizmima po kojima funkcionira ljudsko društvo. Szczechura je poznat po korištenju tehnike kolaža, kao i po pristupu kadriranju na način na koji to rade redatelji igranog filma, a ne vizualni umjetnici.

Na programu ćemo gledati i film ‘Točno u prijepodne’ Zdeněka Smetane, češku parodiju na ‘Točno u podne’ i druge slavne holivudske vesterne, zatim jedan od filmova zagrebačke škole animiranog filma, egzistencijalnu minijaturu ‘Quo vadis’ koju je istaknuti scenograf Rudolf Borošak realizirao zajedno s Vladimirom Hrsom, kao i ‘Kalamajku’ Hermíne Týrlove, autorice često zvane ‘majkom češke animacije’, koja se u većini svojih filmova, kao uostalom i u ovom, inspirirala narodnim pričama. ‘Kalamajka’ prati život češkog sela u kojem svi rade, osim jednog ljenjivca koji samo želi jesti i spavati.

Program se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza u suradnji sa Slovenskom kinotekom u Ljubljani. Filmovi nemaju dijaloga, puštamo ih sa 16mm i 35mm kopija, a ulaz na projekciju je besplatan.