Tehnički ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić odgovorio je na svojoj facebook stranici na izjavu HDZ-ovog međunarodnog tajnika Mire Kovača da Hrvatska neće i ne smije postati sabirni centar te da će bude li potrebno zatvoriti granice, istaknuvši da Hrvatska do sada nije postala hot spot, a da će o tome, kad dođe Kovač, “o tome netko drugi odlučivati”.

 “Slušam ….i vidim da prepisuje.. Miro Kovač kaže da ga Nijemci pitaju zašto glavni ravnatelj policije nije bio na sastanku između Austrije i Slovenije. Pa bolje je pitanje zašto nije bilo Njemačke, valjda bi ovo trebala biti zajednička akcija… Ali ništa ne brinite, do sada Hrvatska nije postala hot spot, a kad dođe Kovač, onda će o tome netko drugi odlučivati”, napisao je Ostojić te na objavu postavio link koji vodi na stranicu tehničke Vlade, na kojoj je prenesen njegov intervju za Jutarnji list “Hrvatska neće postati hot spot i sabirni centar za izbjeglice” od rujna prošle godine.
 HDZ-ov međunarodni tajnik Miro Kovač poručio je u subotu da Hrvatska neće i ne smije postati sabirni centar te da mora biti oštra i efikasna, a bude li potrebno i zatvoriti granice i fizički ih zaštititi. Ako Slovenija i Austrija zatvore granice, to će morati učiniti i Hrvatska, što će izazvati domino efekt pa će to morati učiniti i Srbija prema Makedoniji, rekao je Kovač u Dnevniku HTV-a govoreći o mogućim potezima nove hrvatske Vlade nakon što u Njemačkoj jačaju pritisci na kancelarku Angelu Merkel da odustane od politike “otvorenih vrata” prema izbjeglicama.
 Bude li potrebno zatvoriti granice, razmotrit ćemo i njihovu fizičku zaštitu i nova hrvatska vlada će morati tome pribjeći, rekao je Kovač napomenuvši kako su u Sloveniji podigli žicu, pa i u Austriji parcijalno. Naglasio je kako Hrvatska nikako ne može dugoročno biti sabirni centar Europske unije, jer ti ljudi ne žele biti u Hrvatskoj, nego ići prema sjeveru.
 Ocijenio je da je Vlada u odlasku posvađala Hrvatsku sa susjedima i nije pokazala efikasnost te napomenuo kako glavni ravnatelj hrvatske policije nije bio na sastanku s kolegama iz Slovenije i Austrije.