Kino Tuškanac, nakon kratke zimske pauze, a u suradnji sa Veleposlanstvom Švedske i Švedskim institutom, započinje novi programski ciklus od šest recentnih filmova iz te velike skandinavske kinematografije.

Koliko je Bergmanova ostavština jaka i utjecajna pokazuje i ovogodišnji odabir filmova u kojem dominiraju redateljice – Anna Odell, Karin Fahlen, Lisa Langseth i Karin Ekberg. Opus velikog autora i njegovi prizori iz bračnog života kao da ih vječno proganjaju.

Program otvaraju Štokholmske priče iz 2014. redateljice Karin Fahlén. Moderna je to humoristična drama u nekoliko paralelnih radnji o petoro ljudi čiji se životni putevi igrom slučaja isprepletu u tijeku nekoliko kišnih dana u studenome.

Karin Ekberg u dokumentarcu Rastava kamerom prati intimu svoje majke koja se odlučila razvesti od muža, nakon što su petnaest godina proveli u odvojenim ležajima, a sjajna Alicija Vikander u filmu Hotel, igra mladu, donedavno uspješnu i zadovoljnu Eriku koja novonastale traume liječi začudnom terapijom: buditi se svaki dan u drugom hotelu. Kontroverzna švedska umjetnica Anna Odell igra samu sebe u igrano-filmskom debiju, Godišnjica mature, višestruko nagrađivanu filmu i u Švedskoj i na inozemnim festivalima. Redateljica, potpuno ogoljela pred kamerama, pokazuje vlastitu intimu izmučenu traumatskim iskustvom iz školskih dana što je snažno utjecalo na njenu psihu.

Nepozvani kod Bergmana, dokumentarni film Jane Magnusson i Hynek Pallasa, sniman je u redateljevoj kući na otoku Fårö usred Baltičkog mora, gdje je Bergman živio i snimio neke od svojih slavnih filmova. Film je pun dotad neviđenih snimki sa setova velikanovih filmova i razgovora s redateljima i glumcima koji su snimljeni na otoku Fårö i širom svijeta, pa u filmu govore o svom idolu i njegovim filmovima: Alejandro González Iñárritu, Michael Haneke, Claire Denis, Francis Ford Coppola, Ridley Scott, Isabella Rossellini, Zhang Yimou, Laura Dern, Takeshi Kitano, Wes Anderson, Woody Allen, Ang Lee, Martin Scorsese, Holly Hunter, Harrriet Andersson, Lars von Trier, Robert De Niro…

Na programu je i Ne plači, redateljskog dvojca Måns Mårlinda i Björn Steina, jedinih muškaraca u ciklusu, emotivna priča o glazbeniku koji sanja o karijeri kojoj je prepreka on sam.

Svi filmovi imaju hrvatski i engleski titl.

Srijeda, 20. siječnja
19:00 Štokholmske priče (Stockholm Stories, Švedska, 2014.); r: Karin Fahlén

Četvrtak, 21. siječnja
19:00 Štokholmske priče (Stockholm Stories, Švedska, 2014.); r: Karin Fahlén
21:00 Hotel (Hotell, Švedska, 2013.); r: Lisa Langseth

Petak, 22. siječanj
Novi švedski film
19:00 Hotel (Hotell, Švedska, 2013.); r: Lisa Langseth
21:00 Rastava (A Separation, Švedska, 2014.); r: Karin Ekberg

Subota, 23. siječnja
19:00 Rastava (A Separation, Švedska, 2014.); r: Karin Ekberg
20:30 Ne plači (Shed No Tears, Švedska, 2013.), r: Måns Mårlind, Björn Stein

Ponedjeljak, 25. siječnja
19:00 Ne plači (Shed No Tears, Švedska, 2013.), r: Måns Mårlind, Björn Stein
21:00 Nepozvani kod Bergmana (Trespassing Bergman, Švedska, 2013.); r: Jane Magnusson, Hynek Pallas

Utorak, 26. siječnja
19:00 Nepozvani kod Bergmana (Trespassing Bergman, Švedska, 2013.); r: Jane Magnusson, Hynek Pallas
21:00 Godišnjica mature (The Reunion, Švedska, 2013.); r: Anna Odell

Srijeda, 27. siječnja
19:00 Godišnjica mature (The Reunion, Švedska, 2013.); r: Anna Odell

Više o programima kina na www.filmski-programi.hr
Blagajna: 48 34 039