Zagreb, 18.01.2016 - Obilježavanje 25. godišnjice Prve mirovne inicijative majki 18.01.1991. U okolnostima suradnje srbijanskoga vodstva i vrha JNA te daljnje radikalizacije vojnoga vrha JNA i pobunjenih Srba u Hrvatskoj, kao i sve izvjesnije agresije na Republiku Hrvatsku, a uoèi isteka desetodnevnog ultimatuma od 9. sijeènja 1991. , pokrenuta je prva mirovna inicijativa – apel majki Predsjedništvu SFRJ te SSNO-u i generalu Veljku Kadijeviæu protiv rata u Hrvatskoj. Na slici izaslanik predsjednice RH Goran Grošiniæ, predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner i Marija Sliškoviæ. foto HINA/ Denis CERIÆ /dc

U zagrebačkom muzeju Mimamara, pod pokroviteljstvom grada Zagreba, udruga “Žene u Domovinskom ratu” održala je koncert povodom Dana mirovnih inicijativa Grada Zagreba.

Kako se sudbonosni 19. siječnja približava, mi majke vojnika koji su u jedinicama JNA apeliramo da poštedite nevine živote naših sinova. U ime čovječnosti ne dopustite prolijevanje krvi naših sinova. U ime mira ne tjerajte naše sinove da pucaju u svoju braću, u svoje sestre, u svoje roditelje, u svoje prijatelje. U ime slobode ne dopustite da se politički problemi rješavaju mrtvim tijelima naših sinova. Saberite svoje snage u dijalogu i razumu, budite savjesni prema našim i vašim mladim, nedužnim sinovima. Ovim su riječima majke sinova vojnika Jugoslavenske narodne armije prije točno 25 godina, odnosno 18. siječnja 1991. godine, apelirali na predsjedništvo SFRJ-a i JNA kada je bilo sasvim izvjesno da će rat u Jugoslaviji početi svakog časa.

Povodom obilježavanja Prve mirovne inicijative majki – 18.1.1991. – apela majki Generalštabu JNA i generalu Veljku Kadijeviću u zagrebačkom muzeju Mimara održan je svečani koncert kojem su nazočili gradonačelnik Milan Bandić, predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor i brojni drugi uzvanici.

– Cijela Hrvatska je stala na noge u obranu svoje domovine, a majke su prije sukoba i prije napada reagirale tako da pozivaju na razum i mir. Mislim da nikada nije uzaludno govoriti o mirotvorstvu, a osobito našoj djeci da oni znaju da su njihovi roditelji svesrdno se zalagali za mir i dostajanstveno suprotstavljanje sili – poručila je Josipa Milas Matutinović, autorica apela.

Podsjetimo, apel mira je Josipa Milas Matutinović, zajedno s Danijelom Furjan, Marijom Slišković i drugim majkama uputila Predsjedništvu Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, Saveznom sekretarijatu za narodnu obranu i generalu Veljku Kadijeviću uoči isteka ultimatuma Predsjedništva SFRJ o razoružanju hrvatskih policijskih snaga. Potpisalo ga je više od 67 tisuća građana Zagreba, a u Beograd ga je odnio Stjepan Mesić koji je tada bio član Predsjedništva tadašnje SFR Jugoslavije kako bi ga predao u Generalštab JNA. Gospođa Milas Matutinović dobro se sjeća vremena kada je rat sve izgledniji.

– Dobro je da danas ne plačem kad govorim o tome. Kad se sjetim tog vremena, samo mi dođu suze na oči i duboko suosjećam sa svim majkama koje su u tom ratu izgubile svoje sinove. Posebno žalujem za svim civilnim žrtvama, svim silovanim ženama. Teško mi je, ali moramo ići dalje. Naša djeca moraju moći živjeti u miru i slobodi – poručila je Milas Matutinović.

U to vrijeme jugoslavenske novinske agencije su prenosile vijesti o Hrvatskoj koje su bile daleko od istine, prozivali su Hrvate separatistima koji se žele nasilno odcijepiti od Hrvatske. Upravo zbog toga, ovaj apel imao je golemi značaj – smatra Milas Matutinović.

U sjećanje na taj Apel 18. siječnja se obilježava kao Dan mirovnih inicijativa Grada Zagreba.

– Čast mi je i obaveza biti pokrovitelj jednog ovako važnog skupa i želim čestitati na hrabroj inicijativi, Apelu za mir, u suludom vremenu u kojem smo bili bez obzira što je ta srbo-četnička vojska željela napraviti. Vaš tadašnji čin, prije 25 godina, bio je prije svega hrabar i bit će upisan zlatnim slovima u povijest stvaranja Hrvatske domovine. Ima i ona stara biblijska da mržnja razara i ubija, a da je oprost smiraj duše, a zaborav gubljenje identiteta. Ako ovaj večerašnji skup, na kojim nazoče brojni hrvatski uglednici, otme zaboravu makar nakratko ovaj važan datum, onda smo mi uspjeli – poručio je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Počašćen sam što ste me pozvali na proslavu ovog dana da se zajedno prisjetimo događaja prije četvrt stoljeća. Moramo ih se prisjećati i nikada ih ne smijemo predati zaboravu. Moramo se prisjećati da je rat Hrvatskoj bio nametnut, da je Hrvatska bila žrtva srbo-četničke agresije. Hrvatske kuće bile su rušene, hrvatske crkve uništavane, za ovu domovinu živote je dalo petnaestak tisuća ljudi. Majke su prve predosjetile da će se dogoditi sve te strahote i pokrenule su ovu inicijativu. Prikupljeno je 64 tisuće potpisa, a ti potpisi su bezočno pregaženi gusjenicama tenkova JNA i time je agresor pokazao svoje pravo lice. Na nama je da se sjećamo tih dana, da se sjećamo onih koji su na sve načine pokušavali uspostaviti mir i sačuvati živote. Trebamo se sjećati i onih koji su dali svoje živote jer brojni apeli nisu ostavljali traga na drugoj strani – rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner.