Stranka ORaH već je mnogo puta jasno i nedvosmisleno informirala medije i javnost da ORaH na parlamentarne izbore izlazi samostalno te da nije moguća suradnja sa političkim opcijama koje programski, ali i u smislu političke vjerodostojnosti i odgovornosti nisu kompatibilne s ORaH-om – navodi glasnogovornik te stranke u pisanom priopćenju.

-Da je ORaH tome dosljedan najbolje govori činjenica da je predsjednica stranke nedavno vrlo jasno i nedvosmisleno otklonila mogućnost zajedničkog izlaska sa SDP-ovom koalicijom na parlamentarne izbore iako nam je bio ponuđen velik broj vjerojatnih mandata. U ORaH-u smo svjesni velike neizvjesnosti rezultata sljedećih izbora, ali s obzirom na činjenicu da politiku smatramo poslom u javnom interesu, ovakav tip političke trgovine nam apsolutno nije prihvatljiv.

Obzirom da su se u medijima i javnosti ponovno pojavile špekulacije o tome da „ORaH igra za SDP“ ovom prilikom želimo potpuno transparentno informirati javnost o sljedećem. Ukoliko nakon sljedećih parlamentarnih izbora ORaH bude politička opcija o kojoj će ovisiti raspisivanje novih izbora ili pokušaj dogovora o smjeru razvoja države u sljedećih četiri godine u ORaH-u ćemo inzistirati na definiranju jasnog i nedvosmislenog programa i plana rada Vlade lijevog predznaka s konkretnim vremenskim tijekom aktivnosti i realizacije nužnih reformi i projekata u definiranim rokovima i izvršiteljima. To se u prvom redu odnosi na nužne reforme javne uprave u kvalitetan, efikasan i transparentan servis svih građana RH, reforme pravosuđa u efikasan i pravedan sustav koji funkcionira po principu jednakih pravila za sve, reforme teritorijalnog ustroja kako bi on bio usklađen s potrebama građana i financijskim mogućnostima države jer su ove reforme ključan instrument za provedbu bilo koje druge reforme nužne u RH, a time i promjene lošeg smjera u kojem se trenutno kreće Hrvatska.

S obzirom da je ORaH jedina stranka u Hrvatskoj koja nastoji provesti unutarstranačke demokratske procedure ovo bi se političko pitanje, u slučaju takvog scenarija dalo na odlučivanje članicama i članovima ORaH-a putem stranačkog referenduma.

Naglašavamo kako se politika u Hrvatskoj nikada neće promijeniti i biti posao u javnom interesu ukoliko će političke stranke izbore tretirati isključivo kao priliku za ostvarenje vlastitih partikularnih interesa i interesa njima bliskih lobija. Smisao politike za ORaH je provedba nužnih društvenih promjena u dugoročnom i održivom interesu građana. Partikularni interes političkih stranaka stoga mora biti iza interesa građana kojima služimo – piše Dean Šarčević, glasnogovornik stranke Orah.