Zagreb, 21.1.2016. - Gradonaèelnik Grada Zagreba Milan Bandiæ, u društvu s rektorom Sveuèilišta u Zagrebu Damirom Borasom, simbolièno je oznaèio poèetak radova na obnovi izložbenih staklenika iz 19. stoljeæa u Botanièkom vrtu Prirodoslovno-matematièkog fakulteta Sveuèilišta u Zagrebu. foto HINA / Zvonimir KUHTIÆ / mm

U četvrtak u 10 sati simbolično je otvoren početak radova na izložbenim staklenicima Botaničkog vrta Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, a njegovom otvaraju prisustvovali su zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, te dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Zoran Curić.

– Nakon prikupljanja sve moguće dokumentacije, napokon smo napravili korak dalje i krenuli u obnovu izložbenih staklenika Botaničkog vrta i danas ćemo otvoriti radove. Nakon dugo godina, potrebna je obnova gotovo svih građevina. O biljkama se možemo brinuti sami, a za veće investicije moramo tražiti pomoć Grada i Sveučilišta. Sada je na redu staklenik – poručila je Biserka Juretić, voditeljica Botaničkog vrta.

Zgrada će biti obnovljena u skladu s vremenom, ali su arhitekti imali razumijevanja te su dodali tehnologiju potrebnu za uzgoj biljaka.

– Ono što je novo jest prostor u podrumu gdje su kotlovi koji nam sada ne trebaju. Jedan dio će biti sjemenarna, a drugi sanitarni čvor koji moramo imati. Treći dio bit će za biljke iz sjene, one kojima ne treba sunce da bi preživjele – dodala je Juretić.

Na pitanje novinara koliko će trajati radovi, Juretić je poručila kako se nada da će sve biti gotovo u roku od dvije godine.

Početak radova na Botaničkom vrtu velika je stvar i za Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu.

– Kao što znate PMF je jedan od najvećih fakulteta u Hrvatskoj i dugo smo čekali ovaj dan. Došao je u pravi čas i zaista smo presretni. Možda je ovo ipak najljepši rođendanski poklon, jer ove godine slavimo 140. rođendan kontinuirane nastave i 70. obljetnicu od utemeljenja PMF-a. Kada otvorimo ove staklenike, ja ću sigurno biti bivši dekan, ali volio bih da ne budem dugo bivši dekan. Volim reći da je Botanički vrt najljepši dio PMF-a, a njegovi staklenici su najružniji dio Botaničkog vrta. Želim vam puno uspjeha da postanu najljepši – rekao je Zoran Curić, dekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.

I Damir Boras, rektor zagrebačkog Sveučilišta, prepoznao je važnost Botaničkog vrta i njegov značaj za grad Zagreb.

– Sveučilište u Zagrebu želi biti dio sveučilišnog grada Zagreba, a na tome mu pomaže naš dragi gradonačelnik. Specifičnost ovog vrta je u tome što je sveučilišni, a rijetki su toga svjesni. Grad Zagreb je to prepoznao i promovira Sveučilište, obrazovanje i kulturu. Sveučilište u Zagrebu zna cijeniti i znat će cijeniti rad gradonačelnika Bandića – poručio je Damir Boras, rektor zagrebačkog Sveučilišta.

Grad Zagreb je od samih početaka Botaničkog vrta pomagao njegov rad, a praksu ne misle mijenjati.

– Rektor Boras je govorio ljepše o meni nego moja mama. Obnovili smo dio kovane ograde, dio jezera, napravili smo i pasarelu da popijemo kavu na najljepšem mjestu u gradu. Mogu samo reći da, kako kontinutet radova bude tekao, sredstava će biti, bilo od Grada bilo od Europske unije – kratko je prokomentirao Bandić.