U priopćenju zagrebačke HVIDR-e, koje je potpisao njen predsjednik Ante Tandara, hrvatski ratni vojni invalidi grada Zagreba oštro su osudili postupak Vijeća za elektroničke medije koje je zbog govora mržnje ukinulo koncesiju Z1 televiziji na tri dana.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Hrvatski ratni vojni invalidi grada Zagreba sa svojih preko tisuću članova, udruženi u Zajednicu HVIDR-a Grada Zagreba, iskazuju svoju zgroženost i nevjericu anticivilizacijskim, antieuropskim i antidemokratskim postupkom Agencije za elektroničke medije o oduzimanju koncesije Z1 TELEVIZIJI.

Agencija je svojom odlukom, koja je istovjetna odlukama partizanskog prijekog suda, a nesumnjivo po zapovjedi poražene komunističke partije na odlasku u bespovratnu ropotarnicu povijesti, zgazila jednu od najvrednijih civilizacijskih stečevina modernog demokratskog društva; medijske slobode, slobodu javnog govora i javnog mišljenja.

Sve istočnoeuropske zemlje prošle su relativno bezbolne tranzicije iz jednopartijskih komunističkih sustava u moderna višestranačka društva. Jedino u Republici Hrvatskoj, za koju su u Domovinskom

ratu pod najezdom srbočetničkih okupacijskih hordi, izginuli najbolji sinovi i kćeri Domovine, i dalje vladaju prijeki sudovi raznorodnih agencija kojima upravljanju djeca onih moćnika koji samostalnu i neovisnu Hrvatsku nisu ni pod koju cijenu željeli.

Neupitna je činjenica kako je Z1 televizija u svojim programima promicala slobodu javne riječi i pluralizmom raznorodnih mišljenja svojih urednika, pa tako i mišljenja svojih gostujućih sugovornika u svojim programima.

Za razliku od većine medija u Republici Hrvatskoj, koji sebe rado nazivaju neovisnim i slobodnim, hrvatski su branitelji i stradalnici Domovinskog rata na Z1 televiziji imali otvorena vrata i mogućnost iskazivanja svojih mišljenja o Domovinskom ratu te razvoju i uređenju slobodnog civilnog društva za kojeg smo se borili.

HVIDR-a Grada Zagreba, u ime svojih članova, obitelji poginulih heroja Domovinskog rata, suboraca, branitelja i srodnih braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata daje jasnu i javnu potporu Marku Juriču te slobodnoj i neovisnoj Z1 televiziji.

Sukladno hrvatskim i europskim zakonima te Ustavu Republike Hrvatske, tražimo žurno povlačenje dokidanja elementarnih ljudskih i medijskih sloboda i nastavak bezuvjetne slobode emitiranja programa Z1 televizije.” – stoji u priopćenju zagrebačke HVIDR-e.