Facebook grupe “Osamdesete u Zagrebu” i “Zakaj volim Zagreb” organiziraju humanitarnu akciju za legendarnog stanovnika grada Zagreba – Giovannija.

– Rijetki su oni koji žive ili su živjeli u Zagrebu, a da nikad nisu čuli za Giovannija. Da, to je onaj veseli lik kojeg ste osamdesetih godina mogli svakodnevno vidjeti u Lapidariju, ponekad u Trešnji ili Studentskom Centru. Da to je onaj lik kojeg ste mogli vidjeti donedavno s prvim proljetnim zrakama sunca u plavoj kuti sa teleskopskom četkom u jednoj i crvenom kantom punom vode u drugoj ruci, kako ponosno paradira Ilicom i veselo pozdravlja zgodne zagrepčanke na nekoliko svjetskih jezika – kažu organizatori.

Nerijetko se znao pojavljivati i u famoznoj tamno plavoj pilotskoj uniformi kapetana zrakoplova, koja mu je pristajala gotovo savršeno. Njegove anegdote „pilotiranja“ pozorno su slušali svi, mladi, stari, žene, muškarci.

– Sjećam se jednog Svjetskog nogometnog prvenstva kada se Giovanni pojavio u centru Zagreba odjeven u golmana talijanske nogometne reprezentacije. Tu su bile i kopačke, rukavice, ali i originalna lopta. Išao bi tako gradom i molio građane, nudeći im loptu, da mu zabiju gol. Da, to je Giovanni, naša zagrebačka legenda – dodaje se na stranici humanitarne akcije.

Pomoći možete svi

– Odlučili smo pomoći Giovanniju, te smo obavili razgovor s njim, a on nam je kroz suze pojasnio svoju trenutno tešku socijalnu situaciju. Prošlog rujna (2015.) umrla mu je majka s kojom je sam živio. Od tada je prepušten sam sebi. Živi od vlastite mirovine koja iznosi 1.200,00 kn a koja je jedva dostatna za režije i pokoji metar drva za grijanje. Kaže da ponekad nema ni komad kruha za jesti, a kamoli dostatan topli obrok. Pravo na socijalnu pomoć nema jer prima mirovinu. To više nije taj Giovanni kojeg smo svi poznavali. U njemu više nema ni trunke života – zaključuju organizatori.

Giovanniju možete donirati slijedeće:

HRANA: prehrambeni artikli s produženim rokom valjanosti, brašno, sol,
šećer, jestivo ulje, razne konzerve, gotove juhe, paštete, riža i dr.

ODJEĆA: Sve vrste odjevnih predmeta konfekcijski br. 48-52 (M i L) po
mogućnosti oprano i cijelo. Giovannijeva visina je 190 cm.
Košulje vel. 40.

OBUĆA: Sve vrste obuće br. 44

Donacije se zaprimaju od ponedjeljka 25.01.2016. godine do nedjelje 31.01.2016. godine isključivo u vremenu od 10,00 do 12,00 sati i 17,00 do 19,00 sati, na adresi Nova cesta br. 67, Trešnjevka, Zagreb. Na navedenom mjestu nalazit će se administratori grupe „Osamdesete u Zagrebu“.