Tomislav Karamarko
Tomislav Karamarko

Tomislav Karamarko, prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a, objavio je u nedjelju da borba za istinu i suvremenu demokratsku državu, koja se temelji na Domovinskom ratu i srednjoeuropskoj demokratskoj tradiciji – nema alternative, naglasivši da se jedino u tom smislu može govoriti o lustraciji.

“Demokratizirat ćemo društvo.  Borba za istinu i suvremenu demokratsku državu u kojoj svatko mora snositi posljedice svojeg društvenog angažmana nema alternative. Jedino u tom smislu možemo govoriti o lustraciji”, objavio je Karamarko na službenom Facebooku, dodavši da  nitko u Republici Hrvatskoj neće provoditi lov na ljude.
Nitko neće formirati komisije i istražna tijela koja će kopati po tuđoj prošlosti, naveo je Karamarko, pojasnivši da hrvatsko društvo “mora zauzeti jasno stajalište prema suvremenim zbivanjima”.
Također je naglasio da u “suvremenoj hrvatskoj državi nemaju mjesta one vrijednosti koje  su bile temelj društva prije 30. svibnja 1990.” te da su vrijednosti na kojima se temelji Republika Hrvatska proizlaze iz Domovinskog rata i srednjoeuropske demokratske tradicije. 
 
“Svojim jasnim stavom prema vrijednostima na kojima počiva hrvatska država i demokracija moramo stati na put onima kojima smetaju osobna prava i slobode, kojima smeta samostalna i suverena Republika Hrvatska i koji ne poštuju pravni poredak”, naveo je Karamarko na Facebooku.