Od 26. do 28. siječnja ove godine u Tehničkom muzeju “Nikola Tesla” u Zagrebu održat će se Dani Nikole Tesle. U sklopu ove manifestacije Udruga Nikola Tesla – genij za budućnost 27. siječnja već će tradicionalno otvoriti 7. natječaj za godišnju nagradu “Nikola Tesla-genij za budućnost”, a tog će dana biti održan i zanimljiv program uz demonstracije Teslinih izuma i predavanje akademika Stanka Popovića.

Program Dani Nikole Tesle

utorak, 26. siječnja 2016. – Vladimir Paar, Teslin (ne)poznati prirodoznanstveni genij

srijeda, 27. siječnja 2016. – Stanko Popović, Nikola Tesla, znanstvenik i izumitelj – otkriće X-zraka; otvorenje natječaja „Godišnja nagrada Nikola Tesla – genij za budućnost 2016.“

četvrtak, 28. siječnja 2016. – Zorica Civrić, Tesla i otkriće radija

Ulaznice su besplatne i mogu se rezervirati na blagajni Muzeja tijekom radnog vremena (
broj mjesta je ograničen)

27. siječnja u 17 sati u Demonstracijski kabinet Nikole Tesle u Tehničkom muzeju „Nikola Tesla“ u Zagrebu gdje će se održati svečano otvorenje natječaja za Godišnju nagradu „Nikola Tesla – Genij za budućnost“ i predavanje pod nazivom Nikola Tesla, znanstvenik i izumitelj – Otkriće X-zraka koje će održati akademik Stanko Popović. Otvorenje natječaja odvija se u okviru Dana Nikole Tesle.

Natječaj za ovu renomiranu godišnju nagradu otvara se sedmu godinu zaredom u tri kategorije, Kvizu znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli namijenjenom djeci i mladima te kategorijama kreativni i inovativni proizvod, uporabni predmet ili suvenir inspiriran likom i djelom Nikole Tesle ili replika Teslinog izuma i projekti iz područja proširenog Teslinog djelovanja poput zaštite okoliša i obnovljivih izvora energije. Natječaj se tradicionalno otvara u zagrebačkom Tehničkom muzeju koji od nedavna nosi ime velikana Nikole Tesle u okviru Dana Nikole Tesle, a u ozračju ovogodišnje 160. obljetnice rođenja genija iz Smiljana.

Natječaj će i ove godine biti otvoren prigodnim programom iz kojeg izdvajamo Demonstracije Teslinih izuma – atraktivne demonstracije višeg kustosa Tehničkog muzeja „Nikola Tesla“ Renata Filipina te zanimljivo predavanje akademika Stanka Popovića pod nazivom Nikola Tesla, znanstvenik i izumitelj – Otkriće X-zraka. Akademik Popović na predavanju postavlja pitanje bi li za ovo otkriće Tesla dobio Nobelovu nagradu da njegov laboratorij nije spaljen u požaru te govori o Teslinom pionirskom radu na otkriću X-zraka za što mu treba odati priznanje. Programu će prisustvovati između ostalih i ugledni pojedinci iz znanstvenog i političkog života Hrvatske.

Program 27. siječanj 2016. – Otvorenje natječaja „Godišnja nagrada Nikola Tesla – genij za budućnost 2016.“

Pozdravni govori:
Markita Franulić, ravnateljica Tehničkog muzeja „Nikola Tesla“ u Zagrebu,
Mirela Holy, bivša zastupnica u Hrvatskom saboru i počasna članica UNT-a
Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica Američke gospodarske komore u Hrvatskoj
Demonstracije Teslinih izuma:
Renato Filipin, viši kustos Tehničkog muzeja „Nikola Tesla“
Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost u 2015. godini
Službeno otvorenje natječaja za Godišnju nagradu „Nikola Tesla – Genij za
budućnost“, Grad Zagreb (Ured gradonačelnika)
Predavanje: Nikola Tesla, znanstvenik i izumitelj – Otkriće X-zraka
Predavač: prof.dr.sc. Stanko Popović