policija

Od 22. do 24. siječnja 2016. na području Policijske uprave zagrebačke provedene su akcije pojačanog nadzora alkoholiziranosti sudionika u prometu, dopuštene brzine kretanja vozila i nadzora zlouporabe droga.

U dane provođenja akcije utvrđeno je ukupno 1075 prometnih prekršaja, od čega su 192 prekršaja vozača s alkoholom u krvi ili odbijanja alkotestiranja. Na mjestu prekršaja, kao mjera opreza oduzeto je 184 vozačkih dozvola, a iz prometa su isključena 192 vozača. Kod 23 vozača (12%) alkotestiranjem je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg ili su odbili alkotestiranje.

Najviša zabilježena koncentracija kod vozača izmjerena je kod 43-godišnjaka koji je u subotu, 23. siječnja oko 22.10 sati, u mjestu Šibice upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registracijskih oznaka pod utjecajem od 2,34 g/kg alkohola u organizmu.

Najviša zabilježena koncentracija kod vozačice je izmjerena kod 34-godišnjakinje u nedjelju, 24. siječnja u 2.10 sati, koja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registracijskih oznaka pod utjecajem od 1,42 g/kg alkohola u organizmu.

Inače, za vrijeme akcije evidentirano je 15 vozačica (7.8 %) koje su upravljale vozilom pod utjecajem alkohola. Tijekom provedbe akcije Nadzora zlouporabe droga, preliminarno su testirane tri osobe kod kojih je test bio negativan, dok su četiri osobe odbile testiranje.