Braniteljske udruge – HVIDR-a grada Zagreba i Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara izrazile su u utorak potporu novome ministru branitelja Miji Crnoji te ocijenile da je izložen medijskoj manipulaciji i javnom linču kao dijelu kampanje protiv nove Vlade.

Crnoja se našao na udaru kritika nakon što su mediji objavili da je prijavio prebivalište u Samoboru iako živi u Zagrebu, a kao mogući razlog navode činjenicu da Samobor, za razliku od Zagreba, nema propisan prirez. Uz to tvrde da je više puta prijavljivan za fizičko nasilje.

Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara: Nad Crnojom se provodi neviđeni medijski linč

“U povodu medijskog linča kojem je izložen novi ministar hrvatskih branitelja gospodin Mijo Crnoja, želimo obavijestiti hrvatsku javnost kako u potpunosti podupiremo ministra Crnoju kojeg smo dočekali kao osobu koja će nakon četiri godine zanemarivanja braniteljske populacije odlučno krenuti u rješavanje naših problema”, priopćila je Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara.
U priopćenju branitelji ističu kako vjeruju u ministrovu nevinost po svim navodima koji se provlače kroz medije te se protive bilo kakvom upletanju braniteljske populacije u političke obračune.
“Ovaj napad i medijski linč na ministra Crnoju vidimo kao dio političke kampanje protiv nove Vlade RH, čemu se odlučno protivimo”, navodi među ostalim ta udruga.
“U tako dugo čekanom trenutku, kada treba krenuti u rješavanje kroz četiri godine nagomilanih problema koje je bivša vlast uspješno ‘pometala pod tepih’, nad čovjekom koji je pokazao jasnu odlučnost te najavio prvi konkretni korak – vezano uz nezakonita izdavanja rješenja o razdvajanju mirovina, vrši se neviđeni medijski linč”, ističe se u priopćenju.
Branitelji također ističu da su zatečeni nesmiljenom žestinom napada kojima su se obrušili na ministra Crnoju, “a samim time i na jedinstvo i opstojnost novoizabrane Vlade RH, Vlade novih i sposobnih, stručnih i kompetentnih ljudi”.
“Danas nakon prosvjeda ispred Agencije za elektroničke medije, čijom je odlukom ugašena jedna televizijska kuća isključivo zbog slobode govora koji se nije svidio nekima, pokušava se i svojevrsni atak na tek formiranu Vladu RH i razbijanje jedinstva onih koji su preuzeli odgovornost za Hrvatsku u sljedeće četiri godine, a to su Domoljubna koalicija i Most na čelu s gospodinom Tihomirom Oreškovićem. U tom smislu podupiremo ministra Crnoju jednako kao i zajedništvo nove Vlade RH”, navodi Udruga zagrebačkih branitelja Vukovara.

HVIDR-a grada Zagreba: Duboko vjerujemo u neistinitost medijskih napada
HVIDR-a grada Zagreba u priopćenju ističe da je golem i gotovo cjelovit korpus hrvatskih branitelja, ratnih vojnih invalida i svih stradalnika Domovinskog rata s neskrivenim odobravanjem i oduševljenjem prihvatilo kandidaturu i imenovanje hrvatskog branitelja Mije Crnoje ministrom branitelja.
“Protivimo se svakoj medijskoj manipulaciji i započetom javnom linču na ovako grub i neargumentiran način. Cijeneći domoljublje, stručnost i iskazane sposobnosti ministra Mije Crnoje, duboko vjerujemo u neistinitost učestalih medijskih napada”, navodi ta udruga te dodaje kako vjeruje da će novi ministar odgovorno voditi ministarstvo u provedbi zacrtanih planova na opću dobrobit svih hrvatskih branitelja, invalida i stradalnika Domovinskog rata.

Iz kabineta ministra opovrgnuti medijski navodi

Iz kabineta ministra hrvatskih branitelja opovrgnuli su medijske navode te najavili da će zatražiti kaznenu i materijalnu odgovornost svih nakladnika i novinara koji su, kako su ustvrdili, “sudjelovali u skandaloznoj i sramotnoj harangi”.
“Sve što je proteklih dana izgovoreno u medijskom prostoru glede ministrova stambenog pitanja, navodnog nasilničkog ponašanja te nepoštovanja pravne države ovim putem najodlučnije demantiramo. U tom kontekstu ovlašteni smo priopćiti javnosti da će ministar hrvatskih branitelja zatražiti kaznenu i materijalnu odgovornost svih nakladnika i novinara koji su sudjelovali u skandaloznoj i sramotnoj harangi. Cijela ta kampanja zapravo je usmjerena na razbijanje suradnje Mosta i Domoljubne koalicije te u konačnici rušenje nove Vlade Republike Hrvatske”, priopćeno je u utorak iz Ministarstva branitelja.
Prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko najavio je u utorak da će razgovarati s ministrom branitelja Mijom Crnojom o medijskim tvrdnjama po kojima je prijavio lažnu adresu stanovanja te da će, ako je nešto pogriješio, sigurno biti sankcioniran.
Mostov zastupnik i član Nacionalnog viječa stranke Miroslav Šimić izjavio je u utorak kako će Most provjeriti autentičnost dokumenata i medijskih napisa po kojima je ministar branitelja Mijo Crnoja prijavljen na lažnoj adresi te da, ako se te tvrdnje pokažu točnima, takva osoba nema što tražiti u Vladi.

(Hina) pp/xsmar ymć