Saborski zastupnik HRAST-a i predsjednik te stranke Ladislav Ilčić odbio je tijekom gostovanja u emisiji Veto Sanjina Španovića na Jabuci TV komentirati aferu ministra Crnoje i odgovoriti treba li on, zbog lažnog prijavljivanja prebivališta dati ostavku.
– Ne bi vam znao odgovoriti. Ne znam što je posrijedi, i što je točno. Teško mi je osuđivati, treba se ispitati o čemu se radi. Sjest ćemo za stol i provjeriti. Ako je radio nešto da izbjegne plaćanje poreza, to je kazneno djelo, ne može se time podičiti – rekao je Ilčić i priznao kako ovakva afera nanosi štetu novoj Vladi i unosi nepovjerenje.
No, iza toga vidi prste sadašnje oporbe.
– Očekivao sam da će oni koji su izgubili vlast i njima srodne udruge i mediji dići veliku hajku. Treba se vidjeti je li to opravdano – rekao je Ilčić.
Iako je član Domoljubne koalicije Ilčić o krađi glasova i mandata ne znam ništa.
– Ja nemam indicije da nam je išta pokradeno. Ne znam za te indicije, ako ih oni imaju, svakoga bi to žuljalo – rekao je Ilčić koji na pitanje nije li čudno da se to tek sada poteže kao pitanje, a ne odmah nakon izbora rekao kako je to pohvalan potez Tomislava Karamarka.
– Cijenim što nisu u HDZ-u odmah nakon izbora stvarali pritisak s tim tijekom pregovora. Rokovi za žalbu su prošli tako da od toga neće biti ništa, ali neka se razjasne sumnje – rekao je Ilčić.
Rekao je da je iznimno zadovoljan sastavom Vlade, ali ne i ustrojstvom Vlade.
– Zadovoljan sam izborom ljudi. Imalo smo predstavljanje kandidata dan ranije i bilo je šire i opuštenije. Dopali su mi se. Ali ustrojstvom vlade nisam zadovoljan i time što nismo smanjili broj ministarstava i osnovali novo. To je bila odluka Mosta koji se očito želo malo uhodati prije tih poteza – rekao je Ilčić.
Nada se kako će krajem lipnja Hrvatska dobiti novo ministarstvo, demografskog razvoja i useljeništva, a da će on biti ministar u tom resoru.
– Nadam se da će do toga doći. To ministarstvo je važno i mislim da je svima jasno da bez tog demogradsko razvoja nema gospodarskog rasta. Ja vjerojatno jesam jedan od kandidata, imam ambiciju primiti se tog posla i mislim da bi bio dobar ministar tog resora sa svojim timom – rekao je Ilčić.
Ilčić je potvrdio kako će jedan od prvih poteza biti donošenja zakona za novčanu pomoć za svako novorođenče od 1000 eura kao što su obećavali u kampanji, ali nije znao odgovoriti točno kada će to biti. Priznao je kako za to obećanje ne zna koja je bila ekonomska računica kada se formirao iznos, ali i naglasio kako Karamarko nikad nije izričito najavio da će to biti baš 1000 eura.
– Rekao je da će biti predložen taj iznos, to je bila definicija. To nije bio populizam, već je to bilo nešto što ljudi mogu jasno prepoznati u kampanji kao težnju demografske obnove – rekao je Ilčić.
Potvrdio je da reforma obrazovanja i izrada novog kurikuluma neće biti zaustavljen i da će se odvijati po planu i rokovima, no najavio je modificiranje nekih djelova.