Glumačka družina Histrion sezonu nove kalendarske godine nastavlja u petak 29. siječnja premijerom predstave “Tatarski biftek” redatelja Ivice Kunčevića, po istoimenom dramskom tekstu prošle godine preminuloga glumca i dramskog pisca Zvonimira Zoričića.

Predstavu je na konferenciji za novinare u srijedu u Histrionskom domu u Zagrebu najavio redatelj Kunčević, koji je istaknuo kako je “prvo ime i najozbiljniji razlog postavljanja toga teksta, glavni protagonist toga događaja, sam Zvonimir Zoričić, poznati glumac koji je manje poznat kao pisac”.

Zoričić je napisao svega četiri teksta – još je napisao dramske tekstove “Štrudl od trešanja”, “Čovjek za sva vremena” i “Dobitna kombinacija” – jer se pisanjem bavio tek vrlo kratko vrijeme, u početku Domovinskog rata, kada je izvođačka kazališna produkcija bila smanjena, da bi se kasnije ponovno vratio glumi, pojasnio je Kunčević.

“U to vrijeme on piše komediju, i to komediju o odlasku dvojice pijanaca, dvojice malih ljudi, u rat. Odluka je ipak ozbiljna, važna i časna a ono gdje se rađa ozbiljan humor nalazi se u disproporciji te važne i časne odluke i motiva te odluke”, kazao je redatelj.

“Zoričić ratnoj temi pristupa ispisujući je na komičan način, time humanizirajući tu veliku, patetičnu i važnu temu”, dodao je.

Sve se događa u jednoj pijanoj noći, kada Jura i Joža – glume ih Davor Svedružić i Željko Duvnjak – odlučuju pristupiti ratnim dragovoljcima. Donijevši tu odluku, počinju se pitati o bitku sebe, opstanku nacije, “velikim i malim” idejama, o hrvatstvu, predrasudama, i raznim “velikim istinama”.

“Teme oko kojh se još i danas žučljivo svađamo kod Zoričića su humanizirane, one su smiješne. No, on ih ne poništava: svi problemi ostaju, ali kada ih vidimo kroz prizmu dvojice zanimljvih i dragih pijanaca s mnogim slabostima, one su nam puno bliže i draže a njihovom se interpretacijom događa jedna katarzična situacija”, istaknuo je Kunčević.

Svedružić je napomenuo kako je Zoričič napisao taj komad u vrijeme kada je za to bila potrebna “izuzetna građanska hrabrost”, dok se Duvnjak osvrnuo na autorovu “tečnu rečenicu iznijansiranog mislioca”.

“Riječ je o pravoj, suštinski duhovitoj komediji u kojoj se Zoričić bavi ozbiljnim, velikim temama, kojima se namjerno duboko smije. To je napravio duhovito, a koliko uspješno ili neuspješno vidjet će se na predstavi”, poručio je Duvnjak.

Za tekst je Zoričić 1994. dobio nagradu Zlatni smijeh.

Scenografiju potpisuje Ivica Prlender, a kostime je osmislila Danica Dedijer, a glas na kraju pripada umjetničkom ravnatelju Histriona Zlatku Vitezu.

Predstava je nastala u koprodukciji Histriona i Teatra Manje je više.

(Hina) xgvla ydgk