Zagrebački HNS najavio je u četvrtak kako će u proceduru Gradske skupštine uputiti prijedlog da se na ili kod zgrade kazališta Kerempuh postavi spomen-ploča Vikiju Glovackom, jednom od najvećih hrvatskih zabavljača i komičara, u povodu 40. obljetnice njegove smrti.

Iz HNS-a su na konferenciji za novinare podsjetili da je Viki Glovacki (Rijeka, 1919. – Zagreb, 1976.) 50-ih i 60-tih godina prošlog stoljeća bio glavna zvijezda Varietea, tada najposjećenije scenske ustanove u Zagrebu.

Povjerenstvu za ploče za označavanje imena ulica i trgova, spomenike, skulpture, spomen-ploče i sakralna obilježja Gradske skupštine predlažu postavljanje spomen-ploče Glovackom na ili kod zgrade tadašnjeg Varietea u Ilici 31, kultnog okupljališta Zagrepčana, a današnjeg kazališta Kerempuh u Prolazu Fadila Hadžića 3.

Predsjednica zagrebačkog HNS-a Anka Mrak-Taritaš je u Prolazu Fadila Hadžića rekla kako je postavljanje spomen-ploče Glovackom važno i zbog mladih generacija, koje ne znaju tko je on bio i što je značio za Zagreb. “Kad ovdje prođu, pogotovo što je u blizini škole, pročitat će nešto na toj ploči, ukucat će na svoj pametni telefon i znat će tko je on bio. Spomen ploča znači da je želja da takav jedan čovjek bude upamćen za vječnost”, istaknula je Mrak-Taritaš. Dodala je da je postavljanje te ploče inicijativa njihove podružnice Donji Grad te se nada da će je Grad Zagreb prepoznati.

Potpredsjednik zagrebačkog HNS-a i zastupnik u Gradskoj skupštini Tomislav Stojak najavio je da će ta inicijativa već sutra biti u proceduri Gradske skupštine. Rekao je da će kao zastupnik zamoliti kolege da to podrže, ali i da će im “skakati po glavi dok to ne ostvarimo”. Smatra da “nitko razuman” neće imati ništa protiv postavljanja te ploče, “jer Viki Glovacki je dio svih nas, naše povijesti i našega grada”.

Podsjetio je da su 2009., također na inicijativu njihove podružnice i tadašnje potpredsjednice Gradske skupštine Morane Paliković-Gruden, uspjeli vratiti nekadašnji naziv Prolaza sestara Baković, na što su iznimno ponosni. “Kako neki u ovoj državi očito imaju problema s kućnim brojevima, mi nemamo problema s poštivanjem tradicije i postavljanjem spomen-ploče velikim ljudima koji su ovaj grad zadužili i nadam se da će to i Grad prepoznati”, poručio je Stojak.

(Hina) xbma ytr