Bugarske vlasti uhitile su 125 stranaca u glavnom gradu Sofiji zbog ilegalnog ulaska u zemlju bez podnošenja zahtjeva za azilom, a istodobno u Budimpešti migranti su provalili u zgradu glavnog kolodvora nakon što se policija povukla i zaposjeli su prazni vlak.

Nakon dva dana onemogućavanja ulaska u glavni kolodvor mađarska policija se u četvrtak ujutro povukla i stotine migranata uguralo se u vlak u nadi da će otputovati na zapad u Austriju ili Njemačku.

S razglasa su se počele emitirati obavijesti da taj vlak ne kreće nikuda, no migranti iz njega ne žele izaći. “Pažnja molim, vlak s perona 8 ne kreće, molim vas napustite ga”, ponavljalo se s razglasa. Mnogi su i dalje pokušavali ući u vlak sa svojom djecom kroz vrata i prozore, izvijestio je Reutersov fotograf.

Mađarske željeznice objavile su da nema vlakova koji voze za zapadnu Europu a to je potvrdio u Beču i glasnogovornik austrijske policije koji je izjavio da trenutačno nema vlakova koji voze iz Budimpešte za Beč s mađarske željezničke postaje Keleti.

Više od 2000 migranata kampiralo je ispred kolodvora Keleti koji je za njih bio zatvoren dva dana s obrazloženjem da Europska unija brani putovanje bez važećih dokumenata.

Povlačenje polciije sa stanice nije objašnjeno ali poklapa se s početkom sjednice parlamenta na kojoj se raspravljaju izmjene zakona kojima će se uvesti strože kazne za osobe koje ilegalno ulaze u Mađarsku.

Utjecajni zastupnik vladajuće stranke Gergely Gulyas kazao je kako će se amandmanima, koji bi se mogli usvojiti ovoga tjedna, smanjiti broj lilegalnih prelazaka granice “na nula” već do polovice rujna.

Glavni tajnik bugarskog ministarstva unutarnjih poslova Georgi Kostov, nakon uhićenja stranaca na području Bugarske u srijedu navečer, izjavio je da će oni biti ispitani te da će možda dobiti status izbjeglica. Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je u srijedu nove mjere koje će biti usmjerene na ilegalne imigrante koji dolaze iz smjera Turske.

Bugarska je ojačala policijske snage na granici, postavila kamere i senzore za pokrete te proširuje ogradu koja će pokriti oko 160 kilomatra granice s Turskom.

Oko 25 tisuća ljudi zatražilo je u Bugarskoj izbjeglički stauts u protekle dvije godine što odgovara broju zahtjeva podnesenih u svih 20 godina prije toga.