Polaganjem vijenaca na Memorijalnom groblju zagrebački gradonačelnik Milan Bandić započeo je svoj posjet Vukovaru. U samo nekoliko sati provedenih na terenu, Bandić je posjetio Udrugu roditelja djece s poteškoćama u razvoju “Vukovarski leptirići”, vukovarski šahovski klub, Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta”, vukovarsko Gradsko vijeće, Hrvatsko kulturno društvo “Dunav”, te Udrugu umirovljenika.

– Ovo je mjesto s kojeg počinje posjet gradu Vukovaru. Vukovar je najzaslužniji grad što u Hrvatskoj imamo slobodu i demokraciju. Zaslužan je i herojski grad Knin i drugi gradovi, ali i svi ljudi koji su stradali za slobodno i suverenu Hrvatsku, no Vukovar kao Panteon svijetli iz hrvatske patnje i svega što je prošla Hrvatska. Zato smo ovdje, da zapalimo svijeću i poklonimo se žrtvi Vukovara – rekao je zagrebački gradonačelnik, te zapalio svijeću i položio cvijeće hrvatskim braniteljima Marku Babiću i Blagi Zadri na Memorijalnom groblju u Vukovaru.

Nakon polaganja vijenaca, gradonačelnik Bandić otputovao je u vukovarsku Gradsku upravu gdje se sastao sa zamjenikom gradonačelnika Marijanom Pavličekom kako bi razgovarali o potpisivanju povelje o suradnji i prijateljstvu grada heroja Vukovara i glavnog grada, Zagreba.

– Ova povelja za mene osobno i za grad Vukovar znači jako puno. I dosad je Vukovar dobivao pomoć od grada Zagreba, a s ovom poveljom samo je potvrđeno to prijateljstvo. Mislim da će ono značiti manje administrativnih zapreka pri traženju pomoći, ali ne samo pomoć, nego jednostavno oblik suradnje gdje ćemo se mi moći osloniti na privredu Zagreba i na osnov toga razviti Vukovar kakav je bio. Zaposliti ljude, vratiti ih u Vukovar, vratiti osmijeh i mladost gradu Vukovaru. To je naš zadatak – rekla predsjednica vukovarske Gradske organizacije stranke “Bandić Milan 365” Mirjana Semenić Rutko.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava bio je u Zagrebu, dok je njegov zagrebački kolega službeno došao u Vukovar. Gradonačelnika Bandića to nije nimalo zasmetalo jer je rekao kako je Penava imao prije dogovorene obaveze u Zagrebu.

– Gradonačelnik Penava i ja smo se čuli i dogovorili smo se o detaljima potpisivanju povelje i sporazuma o prijateljstvu između grada Vukovara i Zagreba i to je samo točka na I onoga što radimo zadnjih 16 godina odnosno svih ovih 25 godina koliko su radili i moji prečasnici zajedno sa Vukovarcima. Konstatirali smo da je zadaća svih da Vukovarci bolje žive. To znači kad Vukovarci bolje žive da i Hrvatska bolje živi. S obzirom na sve ono što je Vukovar prošao u Domovinskom ratu kao grad heroj, da živimo pet milijuna godina ne možemo vratiti Vukovaru ono što je on zaslužio u Domovinskom ratu i zato mi ni u Zagrebu ni na Jelačić placu nikad nećemo zaboraviti žrtvu Vukovara. Do konca veljače ćemo potpisati povelju, sporazum o prijateljstvu Vukovara i Zagreba – rekao je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Zamjenik vukovarskog gradonačelnika Marijan Pavliček zahvalio se cijeloj zagrebačkoj delegaciji, te poručio kako mu je čast “biti prijatelj s gradom Zagrebom”.

– Grad Zagreb je od početka Domovinskog rata i samog progonstva Vukovara pomagao na razne načine, a nama je kao gradu heroju čast biti grad prijatelj s gradom Zagrebom – rekao je Pavliček.

Osim toga, gradonačelnik Bandić posjetio je Udrugu roditelja djece s poteškoćama u razvoju “Vukovarski leptirići”, šahovski klub kojima je donirao šahovske ploče, Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” kojem je simbolično uručio harmoniku, Udrugu umirovljenika koju je Grad potpomogao s 25 tisuća kuna, te Hrvatsko kulturno društvo “Dunav”.