Zagrebačka pivovara već je dugi niz godina uključena u obilježavanje Noći muzeja, a drugu godinu zaredom Noć muzeja se obilježava u kultnoj pivnici Pivani.

Ovogodišnju noć muzeja Zagrebačke pivovare tako je posjetilo 2000 posjetitelja. Osvježenje ove godine pružilo je Beer Champions predavanje koje se po prvi puta besplatno održalo za sve posjetitelje. Zagrebačka pivovara je u tu svrhu okupila mnogobrojne pivske stručnjake koji su su govorili o kulturi odgovornog pijenja piva.

Posjetitelji su se tako već na samom početku mogli upoznati sa svijetom pive kroz povijest, način proizvodnje i vrstama o čemu je govorio poznati pivski somelier i radijski urednik Milan Peh. Klinička nutricionistica KBC-a Zagreb Darija Vranešić Bender posjetiteljima je održala predavanje o pozitivnim učincima umjerene konzumacije piva na zdravlje te prezentirala sve istine i zablude o pivi. Ovo bogato edukativno – zabavno predavanje zaokružio je Željko Šatović Gula, autor prve hrvatke pivske kuharice i pravi pivski znalac koji je posjetiteljima predstavio sve čari.

I ove godine su već tradicionalno svi radoznali posjetitelji imali priliku „prošetati“ kroz prošlost Zagrebačke pivovare uz vodstvo poznatog ljubitelja piva i glumca Darka Janeša i pritom se dobro zabaviti uz bend Gramofon.

Uz niz sadržaja vezanih uz pivo i njegovu proizvodnju, ovog puta posjetitelji su mogli zaviriti u povijest Zagrebačke pivovare kroz kolekciju pivskih etiketa, starih reklama i novinskih članaka, izložbu likovnih uradaka za Božićno pivo pa čak vidjeti i repliku starog kamiona i starih kola s bačvama u kojima se nekada prevozilo pivo. U izvrsnom ambijentu uz pivske zalogaje i nefiltrirano pivo Pivana po promotivnim cijenama mnogobrojni gosti legendarne pivnice Zagrebačke pivovare iskušali su se i u maloj školi pravilnog točenja piva u 9 koraka.

Zagrebačka pivovara svim ljubiteljima piva i u jubilarnoj Noći muzeja pružila je priliku formiranja stalnog postava muzeja donacijom predmeta vezanih uz pivarstvo i povijest Zagrebačke pivovare.

Predmeti su se prikupljali u „Ožujsko beer shopu”, a svaki donator čiji je predmet uvršten u postav bio je prigodno nagrađen. Također, svi ljubitelji piva u „Ožujsko beer shopu“ mogli su pronaći mnogobrojne pivske rekvizite po povoljnim cijenama.

Osim što je karta Noći muzeja obogaćena kultnim mjestom okupljanja ljubitelja piva, želja je Zagrebačke pivovare učiniti Pivanu istinskim muzejom piva i pivske kulture.