Predsjednik SDP-a Zoran Milanović, koji želi voditi tu stranku i sljedeće četiri godine, objavio je na internetu svoj program nazvan “Naš smjer” i u video poruci putem ‘facebooka’ poručio da je SDP-u potrebna snaga i odgovornost u zaštiti građanskih standarda jer HDZ ponovno prijeti konzervativnom revolucijom.

 Zahvalivši članovima na podršci koja ga je “držala” osam godina, Milanović je rekao da je upravo on prije osam godina predložio da se predsjednika ili predsjednicu SDP-a na svim razinama bira po principu ‘jedan član-jedan glas’ te da mu je jako drago što je taj demokratski standard postao norma u SDP-u ispod koje se ne smije ići.

“Ispred nas su izbori na kojima ćemo odlučiti o budućnost SDP-a. Mijenjanjem SDP-a mijenjamo Hrvatsku, a to smo u ove četiri godine jasno pokazali – to je bio naš smjer za još jači SDP i jaku demokratsku, modernu Hrvatsku”, poručio je Milanović

Dodao je da su SDP-u, koji želi nastaviti voditi, potrebni snaga i odgovornost u zaštiti građanskih standarda koje su tek nedavno postavili i da HDZ ponovno prijeti konzervativnom revolucijom.

“Vjerujem da s vama mogu obraniti i unaprijediti ono što zastupamo mi i slobodan svijet”, rekao je Milanović, koji kaže da SDP-u nudi sebe, svoju energiju, znanje i borbenost.

Tim putem je, rekao je,  krenuo relativno mlad, ali je stekao veliko ljudsko i državničko iskustvo koje osam godina djeli s biračima i tako želi nastaviti.

“Želim vam predstaviti smjer kojem ćemo u narednom razdoblju pristupiti zajedničkoj i širokoj programskoj raspravi u SDP-u. Teze iz programa možete pronaći na moj web stranici i stranici SDP-a. Vrijeme je da idemo karak dalje, kako i koliko odlučit će te vi“, rekao je Milanović.

U uvodnom djelu programa, sastavljenog od petnaest točaka, Milanović je napisao da su zajedno preokrenuli negativne trendove u ekonomiji i društvu, zaustavili produbljivanje podjela na zaposlene i nezaposlene, na one koji daju i one koji uzimaju, na one koji duguju i one koji potražuju.

“Nije slučajno da našu politiku podržava više od 780 tisuća hrvatskih građana svih naraštaja. Više od 780 tisuća duša koje obvezuju da učinimo još više. Da ne sustanemo. Da ne odustanemo. Hrvatsku nismo opasali žicom. Naprotiv, rušili smo barijere predrasuda i širili prostor slobode. Otvarali smo  mogućnosti za svakoga i sve. Ali naš posao nije završen. Nad Hrvatskom se sad opet nadvija prijetnja podjele na građane prvog i drugog reda. Ponovno nas vuku u prošlost da bi nam ukrali budućnost“.

Milanović navodi kako njegova programska stajališta sadrže neka važna pitanja o budućnosti SDP-a i Hrvatske: o zajedničkim vrijednostima, hrvatskoj ljevici, političkim pozicijama o ekonomiji, politici i društvu u 21. stoljeću.. Istovremeno, dodaje,  trebamo otvoriti podjednako široku stranačku raspravu o unutarnjoj organizaciji stranke i uvođenju novih elemenata izravne demokracije. Po tome prednjačimo i u Hrvatskoj i u regiji, ocijenio je Milanović.