epa05133903 German players react during the EHF European Men's Handball Championship 2016 semi final between Norway and Germany at the Tauron Arena in Krakow, Poland, 29 January 2016. EPA/JENS WOLF

Rukometaši Njemačke po drugi put u povijesti osvojili su naslov europskog prvaka nakon što su u nedjeljnom finalu odigranom u Krakowu svladali Španjolsku s 24-17 (10-6).

Baš kao što je Ivan Stevanović predvodio Hrvatsku do pobjede u borbi za broncu protiv Norveške, tako je i službeno najbolji vratar EP-a Andreas Wolff svojim obranama izludio španjolske rukometaše u finalnom dvoboju. U prvih 15 minuta utakmice njemačka obrana je samo dvaput svladana, a Španjolci su mogli biti zadovoljni što su na poluvremenu zaostajali samo za četiri pogotka (6-10).

Scenarij prvog poluvremena Nijemci su reprizirali i u početnih 15 minuta drugog dijela. Njemačka je u 44. minuti otišla na sedam golova viška (16-9) i tu prednost bez poteškoća održavala do konačnih 24-17.

Najbolji strijelac finalne utakmice bio je Kai Haefner sa sedam pogodaka. Za pobjednike je četiri gola postigao Rune Dahmke, a po tri Steffen Faeth i Tobias Reichmann. Andreas Wolff zaustavio 16 od 32 udaraca Španjolaca kod kojih je najefikasniji bio Raul Entrerrios s pet golova.

Njemačka je u svom trećem finalu na europskim prvenstvima došla do svog drugog zlata. Europskim prvacima u prvi put postali 2004. u Sloveniji. Španjolci su i u svom četvrtom pokušaju ostali bez uspona na europski tron. Od Rusije su izgubili finale na domaćem tlu 1996., Šveđani su ih porazili dvije godine poslije u Italiji, a 2006. u Švicarskoj bolji od Španjolaca bili su Francuzi.