Facebook grupa “Osamdesete u Zagrebu” ima nešto više od šest tisuća aktivnih članova, a kako joj sam naslov govori, svoje čitatelje vraća u vrijeme kada je moda bila neponovljiva, a glazba mijenjala svijet.

Zagreb, kao vodeća kulturna metropola s ovih prostora, u osamdesetima je zaista mogao pružiti puno, a toga je svjestan i Tomislav Tomašević, jedan od administratora grupe čija je glavna zadaća da se kulturna baština zagrebačkih osamdesetih nikada ne zaboravi.

Tomislava smo upoznali na prikupljanju humanitarne pomoći za Giovannija, zagrebačke legendu koji je ovih dana u teškoj materijalnoj situaciji. Upravo je Tomislav, uz kolegu Ivana Brnčića, voditelja Facebook grupe “Zakaj volim Zagreb” organizator te akcije.

– Bio je jako dobar odaziv i mogu pohvaliti građane i zahvaliti svima. Definitivno su ljudi pokazali jedno veliko srce, uopće ne znam kojim bi riječima to izrazio. Mi smo zapravo šokirani onime što se dogodili, svi su stali uz nas, dali nam podršku. Jednostavno, fascinirani smo – rekao nam je Tomislav.

Grupa “Osamdesete u Zagrebu” ima nešto više od šest tisuća aktivnih članova, a kako joj sam naslov govori, svoje čitatelje vraća u vrijeme kada je moda bila neponovljiva, a glazba mijenjala svijet.

– Bavimo se promoviranjem osamdesetih, od glazbe, filma, reklama, svega. Sve što ima veze s osamdesetima u Zagrebu može se naći na našoj stranici. Ne postojimo baš dugo, ali radimo kao da smo već dugo na sceni – dodaje Tomislav.

Grupa je nastala slučajno, a u godinu dana postala je virtualno okupljalište ljubitelja cijele jedne dekade koja je obilježila prošlo stoljeće.

– Prije nešto više od godinu dana povezao nas je naš zajednički prijatelj Vinko Coce. Tada je napravljena grupa po uzoru na grupu “Split osamdesetih”. Grupa u startu nije imala puno članova, no Vinko je svoje prijatelje učlanio i tada je počela vrlo velika ekspanzija u grupu koja je zatvorena, ali ciljana i vrlo prihvaćena – rekao je Tomašević.

Iako Facebook grupa znači isključivo raspravu na fejsu, Tomislav i njegova ekipa svakodnevno rade na tome da raspravu prenesu u “pravi” život.

– Nije ništa imaginarno. Vidjeli smo da građani Zagreba, ali i cijele Hrvatske obožavaju osamdesete, koje su definitivno prošlu dekadu dovele do zvjezdanih ciljeva. Osamdesete su godine koje su u prošlom stoljeću bile najbolje i upravo zbog toga što nas i glazbeni i scenski i glumački puno toga povezuje s prošlošću, interesantno nam je to promovirati.

Planova za budućnost ima, a jedan od njih je humanitarni rad i pomoć onima kojima je najpotrebnije, kaže.

– I dalje ćemo raditi istim tempom, promovirat ćemo osamdesete. No, u planovima su nam neki javni projekti. Sudjelovali smo na Zagreb Disco Festivalu, osnovali smo Humanitarnu maniju za Giovannija. Medijski smo dosta popraćeni, eksponirani. Možemo samo reći da tendencija raste, želimo povećavati broj članova i nastaviti s radom – zaključuje Tomislav Tomašević.