Akciju ‘Preuzmite odgovornost za ubojstva žena’, održat će se u subotu, 6. veljače, na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Prosvjednu akciju organizira novoformirana i neformalna Inicijativa ‘Preuzmite odgovornost za ubojstva žena’, uz podršku relevantnih udruga (B.a.b.e., CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, GONG, Kuća ljudskih prava, Zelena Akcija, Ženska pomoć sada, Ženska soba).

Akciju su najavili priopćenjem koje u nastavku donosimo u cijelosti:

Samo u posljednjih mjesec dana ove godine dogodila su se četiri ubojstva žena koje su počinili njihovi partneri, supruzi i bliski članovi obitelji. U nešto više od godinu dana 16 je žena ubijeno od strane muškaraca s kojima su bile u obiteljskoj ili partnerskoj vezi.

Cilj Inicijative ‘Preuzmite odgovornost za ubojstva žena’ i akcije u subotu jest ukazati na problem i uzroke nasilja nad ženama, osvijestiti ulogu društva koje to nasilje prešućuje i odobrava te vršiti pritisak na institucije izvršne i zakonodavne vlasti RH da poduzmu sve moguće korake za umanjivanje uzroka i posljedica obiteljskog i partnerskog nasilja.

U 11 sati okupit ćemo se na Cvjetnom trgu i početi kredom na podu crtati obrise, koji će simbolizirati žene ubijene od strane njihovih supruga, partnera, očeva i sinova od početka 2015. godine do danas. Unutar svakog obrisa stajat će osoba s transparentom na kojem će pisati citat iz medija vezan uz to ubojstvo, koji ukazuje na propuste sustava ili prešućivanje i nijekanje društva. U 12 sati krećemo s čitanjem proglasa i izjavama za medije.

Pridružite nam se ove subote u apelu za svjestan, odgovoran i ustrajan rad na tome da svi zajedno prekinemo transpovijesni niz ubojstava žena zato što su žene i zato što društva ne kažnjavaju, dopuštaju i potiču takvo nasilje!

U prilogu se nalazi fotografija jednog od natpisa iz medija koju možete koristiti kao opremu najave prosvjedne akcije u svom mediju.

Pratite nas i putem FB grupe u kojoj možete pronaći i više informacija o akciji: https://www.facebook.com/events/1723925481176416/