U subotu, 30. siječnja 2016. u Glazbenoj školi Jastrebarsko, obilježena je 20. obljetnica Jaskanske ekspedicije Kilimanjaro ’96. – povijesnog uspjeha HPD-a Jastrebarsko. Nakon šest mjeseci intenzivnih priprema, 15 članova ekspedicije uputilo se u Tanzaniju s ciljem uspona na najviši vrh Afrike, 5895 metara visok Kilimanjaro. U siječnju 1996. njih 13 uspjelo je doći do vrha, što je u to vrijeme najbrojnija hrvatska planinarska ekspedicija.

Prošlo je 20 godina od velikog pohoda jaskanskih planinara na najviši vrh Afrike – Kilimanjaro. Bila je to po mnogočemu jedinstvena ekspedicija koja je prerasla uobičajene sportsko – planinarske okvire. U njoj je sudjelovalo 15 članova, među kojima je bio i zamjenik gradonačelnika Grada Jastrebarskog, Domagoj Šlat, a sam najviši vrh Afrike – Uhuru peak osvojilo je čak 13 planinara. Obljetnicu takvog događaja svakako je trebalo proslaviti, u ime sjećanja na intenzivne pripreme, uspon, prijateljstva i prije svega na duh zajedništva svih sudionika, planinara, sportaša, pokrovitelja, sponzora, donatora i svih dobrih ljudi koji su tada pomogli našim Jaskancima da ostvare zajednički cilj, što je kroz priču, druženje, video snimke i fotografije, u subotu, pred oko 160 prisutnih, na najbolji mogući način i učinjeno.

Na kraju, svim sudionicima ekspedicije predsjednik društva, Igor Plantaš, uručio je knjigu s posvetom – ’’Jaskanska planinarska priča’’.
(jastrebarsko.hr)