Izložba varaždinskoga Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) “Međunarodni bijenale kazališnih plakata 2014. – 2015.” autora Marijana Varjačića otvorena je u srijedu u palači Narodnoga doma u Zagrebu.

Izložbu su organizirali Odsjek za povijet kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) i Hrvatsko narodno kazalište iz Varaždina.

Voditelj Odsjeka za povijest kazališta Branko Hećimović istaknuo je kako su na izložbi postavljeni plakati rađeni za 25 kazališta iz 6 zemalja. Tu su plakati izrađeni u povijesnoj perspektivi, plakati koji sugeriraju sve o kazališnoj predstavi te plakati kao znak kazališne predstave i oni koju su dio same predstave, rekao je Hećimović dodavši kako su posebno oduševljavali plakati dizajenera Gorana Merkaša po komu nagrada 4. bijenala kazališnoga plakata i nosi ime.

Podsjetio je i kako je dobitnica te nagrade za 2015. godinu slovenska dizajnerica Maja Gspan za plakat, odnosno serijal plakata Homerove Ilijade.

Obnašateljica dužnosti intendanta varaždinskoga HNK Jasna Jakovljeveć ocijenila je kako na izložbama plakata sudjeluje sve više autora te dodala kako izložba poprima međunarodni karakter. “HNK Varaždin od rujna 2013. ima status nacionalnoga kazališta a svojom djelatnosti pokriva reginalno područje kajkavskoga narječja”, naglasila je dodavši kako ono pokriva između 750 tisuća i milijun govornika.

Autor izložbe Marjan Varjačić smatra kako ljepotu više ne nalazimo samo u tradicionalnim umjetnostima, nego također i u reklami, dizajnu, prozorima grada, u prirodi i umjetničkom svijetu novih medija.

“Za nas danas odlučujuće je, kad koristimo riječ lijep, da li čovjek ili stvar odnosno predmet, scena ili mjesto prodonose intenziviranju našega opstanka odnosno života”, rekao je Varjačić dodavši kako je lijepo ono što nam posreduje sreći biti ovdje.

Izložba je otvorena do 25. veljače i može se razgledati radnim danom od 9 do 13 sati.

(Hina) xmkov ydgk