U zagrebačkom hotelu Panorama svečano je obilježena 26. obljetnica osnutka zagrebačkog HDZ-a na kojoj su gostovali predsjednik stranke, te prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, predsjednik Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner, ministar vanjskih poslova Miro Kovač, osporavani ministar kulture Zlatko Hasanbegović te domaćin, predsjednik zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić.

– Koristim priliku da svima nama čestitam 26. rođendan i koristim priliku da izrazim zahvalu onima koji su 23. prosinca 1989. godine imali snage upisati se u knjigu povijesti kao osnivači najveće hrvatske stranke, Hrvatske demokratske zajednice. Posebno mi je drago što je ovdje sa nama jedan od osnivača HDZ-a Tomislav Karamarko. Prije tri godine vodstvo zagrebačkog HDZ-a krenulo je u konsolidaciju stranke, no to nije bilo jednostavno jer pojedinci nisu mogli podnijeti da je na čelu stranke došao Tomislav Karamarko, čovjek koji je stranku odlučio vratiti istinskom duhu tuđmanizma. Neki od njih su sebi u bradu jambrali da se HDZ treba riješiti Tuđmana, a sve smo ih demantirali pobjedama na izborima – rekao je Mikulić.

Poručio je predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku kako gradski HDZ stoji uz njega.

– Uvijek ste nam davali podršku i ovdje želim reći da i vi imate našu podršku. Zašto? Jer pod vašim vodstvom u stranku se vratio identitet i pobjednički duh – zaključio je Andrija Mikulić, predsjednik zagrebačkog HDZ-a i predsjednik saborskog odbora za informiranje, informatizaciju i medije.

U svom govoru Tomislav Karamarko se zahvalio svima koji su došli, a posebno je pozdravio hrvatske branitelje bez kojih, kaže, danas ne bi bilo ove obljetnice.

– Bio sam prije 26 godina na Ekonomskom fakultetu kada se osnivala Hrvatska demokratska zajednica. Slušao sam govor doktora Franje Tuđmana i taj zanos koji je on prenosio na nas je zaista neponovljiv. Daj Bože da se opet ponovi. Oni koji nisu željeli Hrvatsku državu, oni koji su svoj “ne” rekli u Hrvatskom saboru, vrlo često su svoj stav govorili finim, sofisticiranim tonom prema hrvatskoj državi. Pokušavali su nametnuti kompleks manje vrijednosti svima onima koji su Hrvatsku željeli, koji na domoljublje gledaju kao hrvatsku vrijednost – rekao je predsjednik HDZ-a Karamarko.

Dodao je kako se mora znati tko je što radio u prošlosti jer, kaže, država izgrađena na laži je kao kuća na temeljima od pijeska. Osvrnuo se Karamarko i na novog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića koji je zaradio gromoglasan pljesak okupljenih.

– On ništa krivo nije rekao. Rekao je da hrvatski narod svoju slobodu ostvaruje tek nakon Domovinskog rata. Nakon Drugog svjetskog rata Hrvati ulaze u politiku jednoumlja, boljševika, komunizma i verbalnog delikta. Samo smo to htjeli reći, a zar je zlo reći istinu? Tri i pol godine borili smo se protiv nadmoćnog političkog protivnika. Zašto nadmoćnog? Jer imaju kompletnu artiljeriju iza sebe. Imaju medije koji nas uvjeravaju da plavo nije plavo, da crveno nije crveno. Uvjeravaju nas ne treba voljeti Hrvatsku, da šator smrdi, da su u rat išli glupi i neškolovani – dodao je Karamarko.

Za kraj, zamolio je sve članove Hrvatske demokratske zajednice na jedinstvo.

– Nakon ovoliko pobjeda postoji mogućnost da se opustite. Ne smijemo se opustiti, trebamo braniti opstojnost države Hrvatske. Nigdje Hrvatska nije ukorijenjena kao u Hrvatskoj demokratskoj zajednici. Tražim jedinstvo jer naša borba za Hrvatsku još nije gotova. To je Hrvatska u kojoj naša djeca neće nakon završetka fakulteta odlaziti u inozemstvo zbog posla. Mogao sam biti premijer da sam zapeo, da sam želio. Zaboravimo sebe, povucimo se korak ili dva unatrag zbog Hrvatske – zaključio je Karamarko.