Stranka ZA GRAD danas je uredu gradonačelnika poslala zahtjev za odobravanje isticanja jumbo plakata za edukativnu kampanju “Sad stvarno stavi pravu stvar na pravo mjesto” koja se nadovezuje na sličnu kampanju Zagrebačkog holdinga od prošle godine, a koja ima za cilj dizanje svijesti o trenutnom stanju u Zagrebu i važnosti odvojenog sakupljanja otpada, stoji u njihovom priopćenju koje u nastavku donosimo u cijelosti:

U srpnju 2015. godine, zagrebački gradonačelnik izmijenio je Pravilnik o kriterijima za određivanje naknade za postavljanje plakata, s ciljem omogućavanja oglašavanja političkih stranaka izvan izbora. Svega tri dana nakon toga, dodijelio je reklamni prostor za 30 jumbo plakata stranci Bandić Milan 365 bez naknade, zbog čega je zagrebački gradonačelnik jučer kažnjen s 30.000 kn kazne zbog sukoba interesa.

Kako je izmijenjeni pravilnik još uvijek na snazi, stranka ZA GRAD podnijela je zahtjev za odobravanje isticanja jumbo plakata u svrhu edukativne kampanje. Također, stranka ZA GRAD poziva sve ostale političke stranke, organizacije civilnog društva i ostale pravne osobe obuhvaćene navedenim pravilnikom da također podnesu zahtjeve za reklamiranjem te tako ostvare pravo koje je dosad bilo pruženo samo nekima.

Stranka ZA GRAD traži postavljanje 30 plakata na postojeće reklamne panoe za edukativnu kampanju “Sad stvarno stavi pravu stvar na pravo mjesto”. Tim se želi nadovezati na prošlogodišnju kampanju Zagrebačkog Holdinga za odvojeno sakupljanje otpada. U stranci smatraju upitnom uspješnost navedene kampanje s obzirom da je Zagreb u nedavnom izvještaju Europske komisije sjeo na zadnje mjesto od svih europskih metropola po uspješnosti odvojenog sakupljanja otpada. Tu listu vodi susjedna Ljubljana sa skoro 80% uspješnosti, dok se Zagreb može “pohvaliti” sa 1%. Potrebno je podići svijest o važnosti odvojenog prikupljanja otpada, osobito u kontekstu novog sustava naplaćivanja otpada po volumenu s kojim mnogi građani mogu očekivati veće cijene odvoza. Osim toga, odvojeno prikupljanje i recikliranje otpada važan je segment svakog grada koji svoj razvoj temelji na održivosti. S obzirom na edukativni karater aktivnosti, nadamo se da će postavljanje navedenih plakata biti odobreno bez naknade.

ZaGrad