Obitelj trogodišnjeg sirijskog dječačića čije je tijelo more izbacilo na plažu turskoga turističkog mjesta Bodruma, iz sirijskog je Kobanija pobjegla pred sukobima nastojeći se domoći Kanade, rekla je u četvrtak za jedan kanadski list njegova teta Teema Kurdi koja živi u Vancouveru.

Potresna fotografija na kojoj se vidi tijelo trogodišnjeg Aylana Kurdija što ga je more izbacilo na plažu turskoga ljetovališta Bodruma, preplavila je u srijedu društvene mreže, pokrenuvši val reakcija u svijetu, od empatije do sućuti i ogorčenja zbog neaktivnosti razvijenih zemalja kada je posrijedi pomoć izbjeglicama.

I Aylanov petogodišnji brat Galip i njihova majka Rehan (35) utopili su se kada je njihov brod potonuo nastojeći doploviti do grčkoga otoka Kosa. Njegov otac Abdulah pronađen je u polusvijesnom stanju i prebačen u bolnicu blizu Bordruma, piše turski list Sabah.

“Čula sam vijesti jutros u pet”, govori Teema Kurdi, Abdulahova sestra koja živi u Vancouveru, piše kanadski list National Post. O tragičnoj vijesti obavijestila ju je supruga jednog od Abdulahove braće. “Nazvao ju je Abdulah i samo uspio izustiti da su mu sinovi i supruga mrtvi”, rekla je Teema.

Abdullah Kurdi, njegova supruga i dvojica sinova kanadskim su vlastima poslali zahtjev za useljeničkom vizom koja je u lipnju odbijena jer je došlo do komplikacija oko zahtjeva iz Turske, ispripovijedala je Teema za kanadski list.

“Pokušala sam im poslati novce za put u Kanadu. U prikupljanju su mi pomogli prijatelji i susjedi, no nismo uspjeli doći do njih pa su svi odlučili krenuti brodom”, rekla je. “Dok su bili u Turskoj slala sam im novce, a način na koji se u toj zemlji odnose prema izbjeglicama iz Sirije je strašan”.

Reuters podsjeća kako je Turska dobila pohvalu međunarodne zajednice jer je od početka sirijskoga građanskog rata u ožujku 2011. primila dva milijuna izbjeglica, potrošivši na njih oko šest milijarda dolara, a od međunarodne je zajednice primila samo 400 milijuna. Vlasti su u više navrata upozoravale da su iscrpile sve svoje kapacitete i resurse, zbog čega se tisuće sirijskih izbjeglica odlučuju na opasno putovanje nesigurnim plovilima prema Grčkoj, nastojeći ući u Europu.

Uz članove Abdulahove obitelji smrtno je stradalo najmanje 12 osoba, većinom sirijskih izbjeglica. Oni su u dvama brodicama s još desetak osoba zaplovili iz Bodruma prema Grčkoj.