Tridesetak aktivista Živog zida u četvrtak je prosvjedom ispred Zagrebačke banke u Savskoj ulici podržalo supružnike Ivanku i Zlatka Marinovića i njihovu kćer koja je od rođenja stopostotni invalid u kolicima, kojima banka prijeti deložacijom iz jedinog doma, stana u Laništu, kupljenog od investitora koji dobiveni novac nije preusmjerio banci.

Supredsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić novinarima je izjavio da je obitelj investitoru platila svoj stan, ali on nije isplatio banku.

“Banku ne zanima što se dogodilo, nego jednostavno goni obitelj i nema hrabrosti zamjeriti se investitoru. Radi se o bešćutnosti i arogantnosti Zagrebačke banke. Ovoj obitelji to je jedini dom i mi ćemo ih braniti”, poručio je Sinčić.

Ivanka Marinović novinarima je izjavila da su stan kupili u veljači 2010. za oko 560.000 kuna u gotovini od tvrtke F.K.T. iz Ivanić Grada, zastupanoj po direktoru Tomi Tadiću. U članku 6. Ugovora o kupoprodaji nekretnine navodi se da se “prodavatelj obvezuje do 10. svibnja 2010. ishoditi brisovno očitovanje Zagrebačke banke potrebno radi brisanja navedenog založnog prava”.

Marinović je rekla da od tada vode sudski spor pa joj nije jasno da ih Zagrebačka banka može izbaciti iz stana za koji sudski spor još nije gotov.

Obitelj Marinović je u kolovozu dobila pismo od Zagrebačke banke u kojemu im se prijeti pokretanjem ovrhe na založenoj nekretnini ako do 31. listopada ne plate 46.000 eura.

U pismu Zaba podsjeća da je kao kupac nekretnine bila upoznata da na predmetnoj nekretnini postoji uknjižena hipoteka Zagrebačke banke, a što je razvidno i iz Ugovora o kupoprodaji nekretnine.

Obitelj je mogla zaštiti svoj interes i zatražiti pismo namjere Zagrebačke banke o izdavanju brisovnog očitovanja, no to je propustila učiniti, stoji u pismu.