Europska unija očekuje od Turske da učini više na provedbi akcijskog plana dogovorenog s Europskom unijom na zaustavljanju priljeva sirijskih izbjeglica u Europu, rekao je u subotu u Amsterdamu povjerenik za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn.
Hahn je nakon neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a u Amsterdamu, kojem su se u subotu pridružili i šefovi diplomacija kandidatskih zemalja, rekao da u zadnja dva mjeseca od potpisivanja akcijskog plana s Turskom nije uočeno smanjenje broja izbjeglica koji iz Sirije dolaze u Europu.
Turska i EU postigli su dogovor 29. studenoga prema kojem će EU Turskoj dati tri milijarde eura pomoći za zbrinjavanje sirijskih izbjeglica, a zauzvrat bi te izbjeglice Turska trebala zadržati na svom tlu.
Hahn je rekao da bi Turska u sljedećih nekoliko dana, do summita čelnika EU-a 18. i 19. veljače, trebala pokazati prve rezultate u provedbi toga plana.
Više europskih dužnosnika pozvalo je u subotu Tursku da poštuje svoje međunarodne obveze, koje propisuju da mora primiti izbjeglice koje bježe iz Sirije spašavajući goli život. Turska je zatvorila neke granične prijelaze sa Sirijom gdje se gomilaju izbjeblice.
Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu je izjavio da će slijediti “politiku otvorenih granica”.
“Zadržavamo politiku otvorenih granica za ljude koji bježe od agresije sirijskog režima i od turskih napada”, rekao je u Amsterdamu Cavusoglu.
Nizozemski ministar vanjskih poslova Bert Koenders izjavio je nakon sastanka u Amsterdamu da treba izbjeći jednostrano zatvaranje granica.
Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini rekla je kako EU mora provesti odluke koje je EU prošle godine donijela za rješavanje migrantske krize kako bi se zaustavio nekontrolirani priljev migranata i i zaštitile vanjske granice EU-a te jasno razlučilo izbjeglice od ekonomskih migranata.
Makedonski ministar vanjskih poslova Nikola Poposki zatražio je veću pomoć od EU-a za jačanje nadzora na granici s Grčkom. Rekao je da njegova zemlja treba pomoć u opremi te pomoć od 400 policajaca.
Budući da Grčka ne kontrolira svoje granice s Turskom, u EU se sve više okreću ideji koju je predložio slovenski premijer Miro Cerar da se Makedoniji pomogne kako bi zaustavila izbjeglički val iz Turske.