U sklopu sezone Jazz.hr-a, u Zagreb dolazi poznati francuski violinist jazz-rocka Jean-Luc Ponty, koji će u duetu s pijanistom Williamom Lecomteom 10. ožujka održati koncert u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Istoga dana, uz slobodan ulaz, Ponty će voditi glazbenu radionicu na Muzičkoj akademiji, najavili su u ponedjeljak iz Hrvatskog društva skladatelja.

Jean-Luc Ponty slovi za najpoznatijeg violinista jazz-rocka, no riječ je svestranom glazbeniku koji s jednakim žarom svira akustičnu i električnu violinu, istodobno nastupa s jazz i rock glazbenicima, ali i sa simfonijskim orkestrima.

Ostvario je iznimnu samostalnu karijeru tijekom koje je objavio niz ploča od kojih su neke zauzele prva mjesta na ljestvicama stručnih časopisa. Njegovi albumi “Aurora”, “Imaginary Voyage”, “Enigmatic Ocean” i “Cosmic Messenger” postali su kultnim ostvarenjima jazz-rock diskografije.

Iako je najpoznatiji kao jazz, rock i fusion glazbenik, u glazbi Jean-Luca Pontyja snažno je prisutan utjecaj europske glazbene tradicije. Nikad nije napustio akustičnu violinu niti prestao vježbati klasiku. Piše aranžmane za simfonijske orkestre i nastupa s njima. Nadahnjivao se djelima europskih skladatelja, najviše francuskih impresionista poput Debussyja i Ravela, ali i ostalih kao što su Messiaen, Stravinski, Bartok i Satie. Oni su utjecali na njegov skladateljski rad, ali i glazbeni pristup što se posebice osjeća kad svira akustičnu violinu.

Glazbena radionica i koncert Jean-Luca Pontyja organizirani su uz pomoć Francuskog instituta u Hrvatskoj.

(Hina) xvl ydgk