Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u utorak je posjetio podzemnu garažu na Kvaternikovom trgu kako bi javnosti predstavio grafite kojima su oslikani zidovi garaže na trećoj etaži ispod zemlje.

– Slaven (autor grafita, op.a) je najzaslužniji što ovo danas imamo i što smo udahnuli novi život podzemnim garažama. Pogledajte prikaz zagrebačke katedrale, urbana gerila koja je radila nije napravila vandalizam, ovo je umjetničko djelo. Hvala autoru na ideji i hvala direktorici Zagrebparkinga Danijeli Franić koja je to prihvatila. Ovo je jedna lijepa priča i jedna priča koju podupirem. Napravit ćemo ovo i na Tuškancu i u Petrinjskoj, ali i ispod Dolca kad tamo napravimo podzemnu garažu – rekao je Bandić.

Zidovi su oslikani kao odgovor na suvremene trendove sa željom da se spriječi devastacija zidova te potakne očuvanje oslikanih murala koji daju posebnu sliku prostorima u kojima se nalaze.

– Ideja projekta je bila približavanje boja odozgo prema dolje na etaže gdje prirodna svjetlost ne dopire. Zalazak sunca mi je bila neka inspiracija za kolorit ovdje. Motivi koji se ovdje pojavljuju su inspiriranina grafitima iz svijeta, to su strelice, kuglice, munjice, avioni… Sve je dio slovnih stilova koje prakticiram dugo, a koji su nastali sedamdesetih godina u New Yorku. Ovi motivi nisu ništa novo, ali stiliziraju nešto što samo po sebi izgleda zapušteno. Kad čovjek parkira u garaži, a to znam iz iskustva, bježi iz automobila i u njega, a ovo je napravljeno kako bi se na neki način humaniziralo to okruženje koje je samo po sebi tmurno i sivo – rekao je autor grafita Slaven Kosanović Lunar kojeg je gradonačelnik pozvao da osmisli projekt crtanja grafita u garaži na Tuškancu.