Na glavnom zagrebačkom trgu otvoren je četvrti po redu Zagreb Coffee & Choco Festival, a simbolično ga je otvorio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je zahvalio svima koji su omogućili ostvarivanje ovog festivala.

– Festival je definitivno postao brand. Ovo je prvo događanje nakon Nove godine, nakon siječanjske depresije, tako da festival definitivno živi svoju priču. Mene posebno što ima jako puno najava agencija iz Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske koji će za vikend posjetiti festival – rekla je direktorica festivala Sanja Bančević Medenica.

Zagreb Coffee & Choco Festival ove godine nešto je drugačiji od prošlih godina, a na sajmu se predstavilo dvadesetak hrvatskih izvoznika čokolade.

– Ove godine smo napravili drugačiju, prezentacijsku priču festivala u kojoj prezentiramo različite vrste kave i čokolade, tako da imamo putopise, imamo prezentaciju o psihološkim efektima kave, koncert, u subotu će poznata kuharica raditi skulpture od čokolade tako da će se uživo moći pratiti izrada čokoladnih skulptura.

Sudeći po nepreglednoj gužvi, nasmijanim licima građana i građanki svih životnih dobi, čini se kako je Zagreb Coffee & Choco Festival pravi turistički biser grada Zagreba.

– Nemamo nekih osjećaja oscilacija posjećenosti, redovi su veliki pa ne možemo primijetiti neku razliku od prvog festivala. Dosta je teško reći što Hrvati više vole, čokoladu jako vole, a kavu konzumiraju iz nekih ritualnih razloga.

Zagrebački gradonačelnik svojim je govorom pozdravio građane, te zahvalio svima koji su omogućili ostvarivanje ovog festivala.

– Sve vas skupa pozdravljam, drago mi je da smo zajedno. Jučer smo ispratili fašnik, a danas otvaramo Choco festival. Kažu da bedaki noriju svaki dan, a pametni samo na fašnik. S čokoladom je druga priča, čokoladu konzumirajte svaki dan. Kao i ljubav. Kažu da muškarcima i ženama kojima fali ljubavi treba malo više čokolade. Ako vam fali malo ljubavi začinite to s dobrom čokoladom u ova četiri dana. Ovo je sastavni dio gastro, turističke i gospodarske ponude grada Zagreba. Neka ovih dana krene čokoladna rapsodija – rekao je gradonačelnik Bandić i dodao:

– Znate kaj je u nedjelju? U nedjelju je Valentinovo. Budući da sam zaljubljen svaki dan, meni je nedjelja svaki dan. Možemo se slikati sa srčekom promjera tri metra. Dođite, povedite svoje najmilije i svi ćemo se fotkati za povijest – zaključio je gradonačelnik.

I pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić ljubitelj je čokolade, a novinarima je otkrio da ne kupuje tamnu jer mu je preskupa.

– Volim čokoladu, ali preferiram hrvatske proizvode. Imam nekad osjećaj da zagrebački proizvođači rade dobru čokoladu i to je moj izbor. Kupujem čokoladu od Kraša, od Zvečeva, volim Mikado. Volim i tamnu i svjetlu čokoladu, ali tamna mi je malo preskupa pa ju rijeđe jedem. A što se tiče kave, volim espreso, pogotovo Franckov – rekao je Lovrić.

Na pitanje novinara koliko gradu Zagrebu znači Zagreb Coffee & Choco Festival, Lovrić je rekao kako je to samo jedna u nizu manifestacija u gradu Zagrebu.

– Mislim da je ovo jedan dio urbane kulture grada Zagreba. Trebamo se na neki način upoznavati sa slasticama. Ćesto se kaže da sve što je slatko nije zdravo, ali ovdje ima mnogo zdravih i kvalitetnih prehrambenih proizvoda i dobro je da se naši sugrađani s time mogu upoznati, a i obogaćuje turističku ponudu grada Zagreba. Ovo je još jedna u nizu manifestacija po kojima grad Zagreb postaje prepoznatljiv u svijetu – zaključio je Lovrić.