Europa se mora sučeliti s neviđenom humanitarnom i političkom krizom zbog priljeva izbjeglica i migranata, ocijenio je u četvrtak u Ateni potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans.

“Moramo pronaći europske odgovore na problem koji zemlje pojedinačno ne mogu riješiti”, dodao je Timmermans, uoči susreta s grčkom premijerkom Vassiliki Thanou.

Grčka koja je na prvoj crti prihvata izbjeglica na europskom kontinentu, “posebno je pogođena krizom”, dodao je potpredsjednik EK istaknuvši da zemlja može računati na “europsku pomoć”.

Timmermans i povjerenik za migracije Dimitris Avramopoulos počeli su u četvrtak u Ateni dvodnevni posjet u okviru turneje po zemljama u koje se slijeva najveći broj izbjeglica.

U petak trebaju posjetiti otok Kos, na istoku Egejskog mora, kamo, kao i na Lesbos, svakodnevno pristižu tisuće izbjeglica.

Grčke vlasti su, kako bi rasteretile te otoke, počele premještati tisuće izbjeglica koji su se ondje nagurali, u Pirej, veliku luku blizu Atene. Novi brod koji je posebno u tu svrhu unajmila grčka vlada treba onamo doploviti tijekom večeri, s 1720 putnika.

Povjerenici će večeras posjetiti Pirej gdje se treba organizirati ured za popisivanje, identifikaciju i odjeljivanje izbjeglica i migranata kako bi se, na zahtjev europskih partnera, spriječilo nekontrolirano premještanje izbjeglica i migranata u EU-u.

Thanou je pak istaknula potrebu da se migracijskoj krizi pristupi kao “europskom i međunarodnom problemu”.

Grčka od posjeta visokih europskih dužnosnika očekuje “deblokadu 730 milijuna eura iz europskih programa” kako bi poboljšala svoju infrastrukturu i prihvat osoba koje dolaze, rekao je u četvrtak Nikos Kristodoulakis, grčki ministar gospodarstva i trgovačke mornarice na tiskovnoj konferenciji o tome pitanju.

Izrazio je žaljenje zbog “ravnodušnosti” i “kašnjenja” Europe u rješavanju problema.

Ministar je pozvao grčke brodare da pomognu stavljajući državi na raspolaganje svoje brodove.