Sto i četrdeseta obljetnica vatrogastva u Hrvatskoj proslavit će se 7. svibnja u Zagrebu velikim mimohodom, na kojemu će sudjelovati više od dvije tisuće vatrogasaca s 20 vozila iz svih hrvatskih županija, koji će na Trgu bana Josipa Jelačića dati prijavak predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović i zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću.

Najavili su to u petak u zagrebačkoj Gradskoj upravi predstavnici Hrvatske vatrogasne zajednice, koje je, predvođene njihovim predsjednikom i potpredsjednikom Hrvatskog sabora Antom Sanaderom, primio gradonačelnik Bandić.

Načelnik Hrvatske vatrogasne zajednice Željko Popović izjavio je nakon sastanka da su kod gradonačelnika utanačili pojedinosti obilježavanja 140. obljetnice Hrvatske vatrogasne zajednice, koja je osnovana 1876. pod nazivom Hrvatsko-slavonska vatrogasna zajednica i bila je jedna od prvih nacionalnih vatrogasnih zajednica na ondašnjem području Austro-Ugarske.
Osnovana je čak prije nego austrijska vatrogasna zajednica, istaknuo je Popović.
“Dakle, taj dan 7. svibnja će se održati jedan veliki mimohod gdje će sudjelovati dvije tisuće i nešto vatrogasaca sa 20 vozila iz svih županija Republike Hrvatske. Na Trgu bana Jelačića će se dati prijavak pokroviteljici,predsjednici Republike Kolindi Grabar-Kitarović, i supokrovitelju, gradonačelniku Bandiću, a nakon toga će biti izvedena vrlo interesantna pokazna vježba”, najavio je Popović.
Nakon mimohoda vatrogasaca proslava 140 godina hrvatskoga vatrogastva nastavit će se u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, gdje će se održati svečana sjednica na kojoj će, osim pokroviteljice i supokrovitelja, biti i predstavnici Vlade, te predstavnici 10-tak vatrogasnih zajednica susjednih i prijateljskih država.
Na svečanosti će se dodijeliti državna odlikovanja istaknutim hrvatskim vatrogascima te dati izvješće o radu Hrvatsko-slavonske vatrogasne zajednice, najavio je.
Na upit kako će se zagrebački vatrogasci uključiti u proslavu 140. obljetnice Hrvatske vatrogasne zajednice, predsjednik Vatrogasne zajednice grada Zagreba Zlatko Križanić rekao je da su zagrebački vatrogasci praktički “čimbenik i sudionik” te velike proslave.
Zagrebačka Vatrogasna zajednica, zajedno s gradonačelnikom Bandićem, daje kompletnu organizacijsku i tehničku potporu u odvijanju proslave, dodao je.
“Grad Zagreb je domaćin. Dali smo kompletan support Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici kao našoj stožernoj organizaciji, uključit ćemo se maksimalno, znači i provođenjem vježbi koje će se zajedno s ostalim županijama, pod zapovjedništvom naše javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljnog vatrogastva, izvesti na Trgu bana Josipa Jelačića”, rekao je Križanić.

(Hina) xbma ysp