Na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu konačno se počelo govoriti o pravim problemima i uzrocima izbjegličke krize a ne samo o kvotama, rekla je u nedjelju hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, dodajući da se u rješavanju krize zalaže za suradnju sa susjedima i za uklanjanje žica s granica.

“Drago mi je da se konačno počelo govoriti o pravim problemima, a ne samo o kvotama. Da smo se konačno počeli fokusirati na ono na što cijelo vrijeme upozoravam a to je ne samo na izbjeglice koji su već u Europskoj uniji, nego za korijenske uzroke kriza koje potiču migrantske valove”, kazala je, komentirajući trodnevnu konferenciju o sigurnosti u Muenchenu na kojoj je sudjelovala.

“Konačno se vidi da se treba puno više angažirati u političkom smislu, u smislu obrane, zaustavljanja trgovine ljudima, i naravno u smislu obnove i ulaganja u školstvo, zdravstvo i razvoj gospodarstva”, jer će upravo Sirijci izgrađivati svoju zemlju kada završi rat, kazala je u izjavi hrvatskim novinarima, nakon sastanka s američkim senatorima koje je predvodio John McCain.

Naglašavajući da se zalaže za suradnju i dijalog sa susjedima o načinu rješavanja krize, hrvatska je predsjednica kazala da smatra “da se mora ukloniti žicu s granice s Mađarskom i Slovenijom, a za to je pretpostavka dijalog” te da “EU mora iznaći zajedničke odgovore ne samo u definiranju kriterija tko su ljudi koji mogu ostati u EU-u nego i kako se potruditi da oni uopće nemaju potrebu dolaziti prema Uniji”.

Izbjeglička kriza bila je i jedna od tema na sastanku s američkim senatorima, a McCain, čelnik Odbora za oružane snage i član Odbora za domovinsku sigurnost, rekao je da hrvatska predsjednica “radi dobar posao u teškim okolnostima” kada se radi o situaciji s izbjeglicama.

Hrvatska predsjednica rekla je da je s članovima Kongresa razgovarala i o bilateralnim pitanjima, gdje Hrvatsku najviše zanima pitanje ukidanja viza.

“Posebno sam ih upozorila na pitanje problema izuzeća hrvatskih građana od viza za turistički posjet SAD-u. Bez obzira na kriterije koje SAD postavljaju mislim da bi izuzimanje hrvatskih državljana bio dokaz pravog partnerstva i prijateljstva između dviju država”, rekla je.

Tijekom jutra Grabar Kitarović se susrela i s predsjednikom autonomne regije Kurdistana u Iraku Masudom Barzanijem, koji je nakon razgovora novinarima rekao da je predsjednici zahvalio na hrvatskoj pomoći, dok je ona poručila da je Hrvatska spremna i na dodatnu pomoć u smislu obrambene i sigurnosne suradnje, psihološke pomoći Jazidima, poglavito ženama i djeci, te u smislu razminiranja.

Konferencija o sigurnosti u Muenchenu zatvara se u nedjelju, a na njoj je u hrvatskom izaslanstvu sudjelovao i ministar vanjskih i europskih poslova Miro Kovač

I predsjednica i ministar odražali su više bilateralnih susreta i sudjelovali na nekoliko foruma i panela.

Sigurnosna konferencija, 52. po redu, okupila je 30-tak šefova država i 70-tak ministara, a teme koje su dominirale bile su izbjeglička kriza i rat u Sirji.