Okrugli stol ‘Kako podići razinu sigurnosti vozača i kontrolora ZET-a’ održat će se 17. veljače 2016. (srijeda) u dvorani Tribina Grada Zagreba, Kaptol 27 s početkom u 10:00 sati, priopćio je Savjet za urbanu sigurnost Grada Zagreba. Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti:

Fizički i verbalni napadi, prijetnje oružjem, nažalost i ubojstva, svakodnevnica su rada vozača i prometnih radnika u javnom prijevozu europskih i svjetskih metropola. U posljednjih nekoliko mjesecu fizička ozljeđivanja vozača autobusa i tramvaja ZET-a kao i kontrolora karata primjetna su pojava u Zagrebu. Prema podacima Sindikata vozača i prometnih radnika u tijeku ove godine zabilježeno je 16 fizičkih i verbalnih napada na vozače autobusa, dva na vozače tramvaja i osam na kontrolore karata ZET-a.

Jesu li vozači autobusa i tramvaja ZET-a ugroženi? Koji su najčešći oblicu ugrožavanja vozača i kontrolora? Koje su „najopasnije“ autobusne i tramvajske linije? Imaju li vozači i kontrolori karata status „službene osobe“? Postoji li i kakva je politika sigurnosti ZET-a naspram sigurnosti vozača i prometnih radnika? Tko su kontrolori ZET-a i kakva je njihova edukacija? Imamo li kamere u autobusima i tramvajima ZET-a? Pomažu li kamere u prevenciji protupravnih ponašanja naspram radnika i imovine ZET-a? Jesu li kamere instalirane u svima autobusima i tramvajima? Što bi trebala biti standardna sigurnosna oprema u autobusima i tramvajima ZET-a? Što čini i Zagrebački holding na ostvarivanju sigurnosti vozača i prometnih radnika ZET-a? Što može učiniti gradska uprava na poboljšanju sigurnosti vozača i kontrolora karata? Kojim novim mjerama možemo podići razinu sigurnosti vozača i prometnih radnika ZET-a?

Autobusni i tramvajski gradski prijevoz važna je komponenta kvalitete života u Gradu Zagrebu. . Unatoč tome vozači i prometni radnici trpe nasilje na radnom mjestu.

Uvjereni smo da ćemo kroz otvoreni dijalog uspjeti odgovoriti na broja otvorena pitanja i donijeti primjerene zaključke u interesu sigurnosti vozača i prometnih radnika ZET-a, ali i građana koji koriste javni gradski prijevoz.

Na okrugli stol pozvani su:

1. Sindikat vozača i prometnih radnika RH, gospodin Anto Jelić, predsjednik
2. Policijska uprava zagrebačka,gospodin Goran Burušić,načelnik
3. Ministarstvo pravosuđa RH – Uprava za kazneno pravo i probaciju; gospođa Sanja Nola
4. Gradski ured za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet: gospodin mr.sc. Dinko Bilić, pročelnik
5. Zagrebački holding d.o.o., gospođa Ana Stojić Deban, predsjednica Uprave
6. Podružnica ZET; gospođa Ljuba Romčević – Žgela, voditeljica Podružnice
7. Hrvatski ceh zaštitara: gospodin Damir Funčić, predsjednik

Moderator: Alen Ostojić

Predviđeno trajanje tribine je 120 minuta, a završetak je u 12:00 sati.