Nova premijera zagrebačkog Gradskog kazališta Komedije bit će u utorak 23. veljače komedija “Vanja i Sonja i Maša i Picko” po nagrađivanom tekstu američkog dramatičara Christophera Duranga u režiji Nine Kleflin.

Priča počinje s bratom i sestrom, Vanjom i Sonjom, koji uživaju u neodređenom nezadovoljstvu srednje dobi dokono ispijajući kavu u svojoj obiteljskoj kući u okrugu Bucks u Pennsylvaniji.

Njihovi su životi nezanimljivi ali stabilni, a sve se zahuktava kada im u posjet dođe sestra Maša, filmska zvijezda izblijedjele slave, koja se u njihov mirni seoski dom vraća praćena naočitim i znatno mlađim muškarcem po imenu Picko, njezinim novim ljubavnikom, te prijeti da će prodati kuću.

Kako se ističe u najavi, Durangova komedija, dobitnica nagrade Tony za najbolji kazališni tekst, propituje je li moguće dostojanstveno stariti u vrijeme selfieja i Twittera(?).

“Iz Vanjina monologa na kraju komada može se iščitati cijela okosnica drame: ‘Nisam konzervativac, ali nedostaju mi prošla vremena. Cijela zemlja je gledala iste filmove. I svi smo plakali za istim junacima. I imali smo kolektivne traume od toga. Više nema tih zajedničkih sjećanja, uopće. Sad imamo Facebook i Twitter i mailove i kabelsku i satelitsku, a filmovi i serije ne vrijede pišljiva boba, a ni ta sr… ne gledamo zajedno, nego svatko u svom kavezu. I životi su nam… razdvojeni'”, dodaje se u najavi.

Vanju utjelovljuje Damir Lončar, Sonju Jasna Palić Picukarić, a Mašu Vanja Ćirić. Slaven Španović je Picko, a još igraju Nina Kaić Madić (Cassandra) i Petra Kurtela (Nina).

Djelo se igra u prijevodu Ivana Mokrovića, scenograf i oblikovatelj svjetla je Osman Arslanagić, kostimografkinja Marija Šarić Ban, autor glazbe Tomislav Babić, a suradnik za scenski pokret Dejan Jakovljević.

Christopher Ferdinand Durang (1949.) američki je dramatičar poznat po svojim skandaloznim i često apsurdnim komedijama. Dobitnik je nagrade Obie, te se našao u finalu izbora za Pulitzerovu nagradu za dramu 2006. Godine 2012. primio je nagradu Međunarodne zaklade za kazalište PEN/Laura Pels, a iste je godine primljen u Kuću slavnih američkog kazališta.

Originalna broadwayska produkcija njegova komada “Vanja i Sonja i Maša i Picko” (“Vanya and Sonia and Masha and Spike”), u režiji Nicholasa Martina, nagrađena je 2013. nagradom Tony za najbolji kazališni komad.

Durang je i jedan od ravnatelja programa za američke dramatičare na akademiji Juilliard, a ovo je njegov drugi komad u kazalištu Komediji, nakon komedije “Terapija, terapija!”.

(Hina) xgvla ydgk