Miljenko Šimpraga, prorektor za inovacije, transfer tehnologije i komunikacije Sveučilišta u Zagrebu rekao je u četvrtak na predavanju u Knjižnici HAZU kako je Sveučilište u Zagrebu u proteklom razdoblju napravilo velik iskorak prema sveučilištu kojem će, uz istraživanje i obrazovanje, inovacije postati treća misija.

Šimpraga je objasnio kako se Sveučilište u Zagrebu snažno zalaže za izgradnju modernog i inovativnog sveučilišta poticanjem izvrsnosti istraživanja i omogućavanjem transfera znanja u gospodarstvo, priopćeno je iz HAZU-a.

Po njegovim riječima, cilj zagrebačkog Sveučilišta je postati najveće inovacijsko središte u Hrvatskoj i stup hrvatskog inovacijskog sustava, a kako bi taj cilj bio dostignut bitno je uskladiti principe i pravila upravljanja intelektualnim vlasništvom i inovacijama unutar Sveučilišta, sustavno poticati društveno prihvatljive i transparentne oblike poduzetništva u akademskoj zajednici i komercijalizaciju rezultata istraživanja prodajom licenci ili osnivanjem tvrtki kćeri te poticati poduzetničke aktivnosti studenata.

“Cilj akademskog poduzetništva je jačanje utjecaja Sveučilišta u Zagrebu na gospodarski razvoj Hrvatske”, kazao je Šimpraga.

Među ostalim, Sveučilište je s Fakultetom kemijskog inženjerstva i tehnologije krajem 2014. osnovalo spin-off tvrtku Comprehensive Water Technology, vezanu uz obradu vode za piće i otpadne vode, a u prosincu 2015. s Fakultetom prometnih znanosti Centar za promet i logistiku koji će se baviti unapređenjem prometnog sustava i primjenom inovativnih tehničko-tehnoloških rješenja u transportu.

Također, Sveučilište ima 27 posto udjela u tvrtki BICRO BIOCentar koja upravlja zgradom Inkubacijskog centra za bioznanosti i komercijalizaciju biotehnologije u Kampusu Borongaj, a Senat Sveučilišta prihvatio je i osnutak tvrtke High Tech Vets zajedno s Veterinarskim fakultetom.

U prošloj godini je i s Gradom Zagrebom potpisalo sporazum o novom Tehnološkom parku na Velesajmu gdje bi bile smještene i studentske start-up tvrtke, sa Sveučilištem u Splitu pokrenulo program postakademskog zapošljavanja te pokrenulo Sveučilišnu inovacijsku mrežu. Cilj tog projekta je osigurati da znanja i tehnologije razvijene u Hrvatskoj pridonesu globalnoj konkurentnosti hrvatskog gospodarstva i potaknu regionalni razvoj. Mreža također želi stvoriti temelje za održivu međuinstitucijsku razmjenu iskustava i međusobnu potporu u svrhu jačanja inovacijskoga sustava.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras istaknuo je važnost sveučilišta za sveukupni razvoj hrvatskog obrazovnog sustava, kao i gospodarstva i društva u cjelini. “Ponosni smo na uspjehe koje je Sveučilište u Zagrebu postiglo u realizaciji svoje treće misije – inovacijama – i nadam se da će taj trend biti uzlazan”, rekao je.

Predsjednik Znanstvenog vijeća za tehnološki razvoj HAZU akademik Marin Hraste izrazio je zadovoljstvo suradnjom HAZU i Znanstvenog vijeća sa Sveučilištem na području inovacija i transfera tehnologija, podsjetivši da je upravo u Hrvatskoj akademiji u studenom 2015. predstavljen Inovacijski centar Nikola Tesla (ICENT) koji je osnovao Fakultet elektrotehnike i računarstva, s ciljem povezivanja akademske i istraživačke zajednice s potrebama hrvatske industrije te radi komercijalizacije inovacija i unošenja novih tehnologija u industriju.

Predavanje “Inovacije i transfer tehnologije, treća misija sveučilišta”, održalo se u organizaciji Znanstvenog vijeća za tehnološki razvoj Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

(Hina) xpp/xagrb ysp