Performansom istaknutog plesača i koreografa Brune Isakovića “O lijepa, o draga, o slatka slobodo”, koji će biti izveden u subotu 20. veljače na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu, Queer Zagreb Sezona nastavlja seriju performansa inspiriranih novom vladom i ministrom kulture Zlatkom Hasanbegovićem.

Kako se ističe u najavi, performans, čija izvedba počinje u 12 sati, postavlja u javni prostor razmišljanja i citate povijesno značajnijih hrvatskih umjetnica i umjetnika, kao što su Ivan Gundulić, Vesna Parun, Miroslav Krleža, Vlado Gotovac, Marija Jurić Zagorka i A. G. Matoš, o slobodi, umjetnosti, nacionalizmu i religiji.

“U duhu sadašnjeg vremena sve više zasićenog tendencijama zatiranja slobodnog mišljenja, riječi spomenutih umjetnika bit će izbičevane bičem umočenim u crnu boju, dok slova ispisana na velikom panou ne nestanu u crnilu”, dodaje se.

Performans i udarci bičem bit će tonski snimljeni da bi netom poslije kao zvučna instalacija mogli poslužiti kao trajni podsjetnik na pokušaj gušenja slobode govora.

“Izvedba se ne referira samo na uobičajene demokratske smjene vladajućih političkih elita, jer promjene kojima svjedočimo i protiv kojih svojim umjetničkim i aktivističkim radom istupamo su vrijednosnog karaktera i sužavaju medijske i manjinske slobode te vode ka ugrozi opstanka različitosti u hrvatskom društvu”, ističe se nadalje u najavi.

Queer Zagreb Sezona kontinuiranom serijom performansa želi ukazati na neodrživost bilo koje prijetnje naspram slobode govora u javnom medijskom prostoru ili ograničavanja slobodnog umjetničkog izražavanja. Performansi su vezani uz postavljanje Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture RH, utoliko što su počeli njegovim prvim, a završit će njegovim posljednjim radnim danom na mjestu ministra kulture u aktualnoj vladi, najavljuju iz Queer Zagreb Sezone.

“Vrijeme koje je pred nama prihvaćamo kao inspirativan izazov za čitavu kulturnu scenu u Hrvatskoj da bi se javni diskurs kojem svjedočimo vratio u okvire međusobnog uvažavanja, prihvaćanja različitosti i povjerenja u hrvatsko društvo i kulturu kao mjesta koja više ne podnose isključivanja”, poručio je umjetnički direktor Queer Zagreb Sezone Zvonimir Dobrović.

Bruno Isaković (1981., Zagreb) studirao je na Amsterdamskoj školi umjetnosti/odjel Suvremenog plesa te na Plesnoj akademiji Rotterdam. Dobitnik je brojnih stipendija i nagrada. Kao plesač je surađivao s brojnim stranim koreografima, a kao koreograf je sudjelovao na mnogim istaknutim međunarodnim plesnim festivalima. Isaković redovito podučava i drži različite plesne radionice. Od 2009. godine član je Studija za suvremeni ples u Zagrebu.

(Hina) xgvla