Zagreb, 21.2.2016 - Veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes sa svojim suprugom i tridesetak djelatnika i dužnosnika veleposlanstva posjetila je Hrvatsku kuæu "Materina prièa" u kojoj ih je ravnateljica Mina Petra kroz prièu o licitarskom srcu upoznala s hrvatskom kulturnom baštinom, narodnim obièajima i stvaralaštvu. foto HINA/ Hrvatska kuæa/ ua

Veleposlanica SAD-a u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes sa suprugom i tridesetak djelatnika i dužnosnika američkoga veleposlanstva posjetila je Hrvatsku kuću „Materina priča“ u središtu Zagreba, a ravnateljica  Hrvatske kuće Mina Petra  kroz priču o licitarskom srcu upoznala ih je s hrvatskom kulturnom baštinom, narodnim običajima i stvaralaštvu.

 Nakon dvosatnog subotnjeg druženja u kojem su američki gosti sa zanimanjem slušali priče o tradiciji izrade namještaja i odjeće, pripremi hrane, a djeca uživala u izradi licitarskih srca, veleposlanica Valls Noyes istaknula je kako je „Hrvatska kuća“ za njih pravo otkriće.
„Bilo je lijepo i poučno i doći ćemo opet“, poručila je Valls Noyes.

Kroz stalnu postavu „Hrvatska u malom“ Mina Petra je američkim gostima pokazala ljepotu i  vrijednost  jednog dijela hrvatske kulturne  baštine, s  naglaskom  na etno baštinu  i  tradiciju sela i  ruralnih  krajeva.

U prostoru etno kuće u zagrebačkoj Preradovićevoj ulici tijekom godine održavaju se razne priredbe, izložbe, prigodne edukativne radionice te se prikazuju narodni običaji, obilježavaju blagdani i promocije hrvatskoga tradicijskog stvaralaštva.
Naša etno kuća  otvorena je za svaku suradnju, na području Hrvatske ili u inozemstvu, a posebice  za suradnju s nacionalnim manjinama koje žive i djeluju u Zagrebu, rekla je Mina Petra

Za početak i njegovanje prijateljstva idealno je bilo ispričati priču o ‘licitarskom srcu’, koju je predstavila Nina Jecić, vlasnica  tradicijskog obrta „Licitar“ i  autorica robne marke licitara  „Croat,s  Warm Heart.

Gostima iz američkog veleposlanstva prikazala je način izrade i ukrašavanja licitarskih srca, zaštićenoga kulturnog dobra na svjetskoj listi nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

Kako se izrađuju tradicijske etno frizure američkim gošćama, koje nisu skrivale oduševljenje,  pokazala je  umjetnica majstorica frizerka Anđela Potočki iz Zagreba, odnedavno i članica ULUPUH-a udruge likovnih umjetnika primjenjenih  umjetnosti Hrvatske.

Ravnateljica i dizajnerica Mina Petra pokazala im je svoje etno odjevne kreacije koje se temelje na tradicijskim uzorima i motivima, ekološkim materijalima  te ručnom radu.

Tijkom druženja američki gosti mogli su kušati i tradicionalna jela od tijesta i  vina koja pod vodstvom svojih profesora spravljaju studenti zagrebačkog Agronomskog fakulteta.