Peto izdanje Ganz novog festivala, međunarodnog festivala razvojnog kazališta, održat će se od 19. do 23. rujna u Studentskom centru, a postfestum, Ganz poslije Ganza slijedi 26. rujna.

Ulaz na festival je besplatan, a sve informacije dostupne su na ganznovi.sczg.hr

.

Ove će godine festival ugostiti 40-ak umjetnika iz 8 zemalja koji će kroz 14 programa ganz novoj publici predstaviti suvremene tendencije u kazalištu i plesu te zaigranim instalacijama intervenirati u javni prostor.

Njegovih početaka  prisjeća se umjetnička voditeljica festivala, Silvija Stipanov: Rođen u vremenu kojeg mediji nazivaju kriznim, Ganz je pokušavao ustrajati u ideji da predstavlja nova imena i smjerove razvoja kazališne scene, da u projektima spaja mlade i etablirane autore različitih estetika i kultura, da olakšava razmjenu znanja i umrežava, i mislim da u tome, možda ne u onakvom opsegu kako je prvotno zamišljeno, ustvari i uspijeva. Ovogodišnji Ganzovi projekti nude drugačiju, kreativniju, viziju stvarnosti, odnosno perspektivu gledanja iste, a to je ono što nama danas, čini se, najviše treba.

Na ovogodišnjem festivalu, osim nadolazećih europskih kazališnih i plesnih imena, sudjelovat će i renomirana hrvatska umjetnica s pariškom adresom Ivana Müller. Nakon 7 godina, Ivana se vraća na zagrebačku scenu s dvije predstave: We Are Still Watching s kojom je sudjelovala u programu ovogodišnjeg Venecijanskog bijenala te Positions, predstavom koja, riječima autorice, formalno funkcionira gotovo kao igra pokera međutim kontinuirano postavlja pitanja o mehanizmima razmjene, vlasništva i vrijednosti, a koja je ujedno i dio aktualnog Rendez-vousa, festivala Francuske u Hrvatskoj.

U predstavi We Are Still Watching pokušavamo stvoriti jedan performativni kontekst u sklopu kojega su svi izvođači u jednakoj poziciji. Svi čitaju scenarij prvi put u svome životu i nitko ne zna kako će predstava završiti. Tokom predstave u prostoriji nije prisutan ni jedan predstavnik „autoriteta“. Gledatelji „izvode“ jedni za druge, dodala je Müller.

Premijerno ćemo na Ganzu gledati predstave The Cosmic Dust Practice, mladog hrvatskog plesnog umjetnika Pavla Heidlera, te Genezu  slovenske koreografkinje i plesačice Male Kline, također iz programa Rendez-vous festivala. Geneza govori o stvaranju svijeta kroz naše sanjanje. Povratak je na način sanjanja koje smo poznavali kao djeca, a kojega se kao odrasli rijetko sjećamo, objašnjava umjetnica Mala Kline.

Uz potporu HIPP-a i ZPC-a te u suradnji s Ganzom premijerno stiže i Out of Season, autorski rad kanadske koreografkinje Ame Henderson i mladog hrvatskog umjetnika Matije Ferlina kojega je New York V Magazine proglasio jednim od vodećih mladih koreografa 2011. godine. Možda će vas zanimati, kao nas, iskustvo provedenoga vremena, pažnje i pozornosti, povjerenja i posvećenosti onome što se rađa između nas. I kad kažemo „nas“, mislimo na sve nas, dodali su Henderson i Ferlin.