U četvrtak 25. veljače u 18 sati u Gostionici Tip- Top / Blato/, Teatar poezije prema zamisli Gorana Matovića priređuje scensko događanje Svakidašnja jadikovka u povodu stote obljetnice nastanka najpoznatije pjesme hrvatskog pjesništva. U programu sudjeluju poznati umjetnici Vedran Mlikota, Sibila Petlevski, Tonko Maroević i Goran Matović.

U stanju razočaranja poslije ratnih strahota i poraza, „ prigušenog nezadovoljstva“ sobom i društvom oko sebe , u Parizu, 25. 2. 1916. nastala je Tinu najmilija i najiskrenija lamentacija, Svakidašnja jadikovka. U Parizu je doživio slom, i taj velegrad je poprište njegovog velikog pada, od čijih se posljedica neće više nikada oporaviti.

U razgovoru sa Stevom Ostojićem, pjesnik ju je izdvojio kao svoju najdražu pjesmu. Kroz tu pjesmu Ujević svjedoči svoj ispit savjesti i raspone svoje intimne drame. Sto godina nakon nastanka te veličanstvene pjesme istaknuti umjetnici govore i tumače Svakidašnju jadikovku svatko iz svog iskustva.
Svakidašnja jadikovka je zato jadikovka što lamentira nad definitivnim gubicima s kojima se Ujević ni kao mislilac ni kao liričar nikada nije pristao pomiriti.

Premda je u njoj izrazio svoje osobne nevolje , prije svega je to izraz ljudskog nezadovoljstva, individualne pobune osamljenika i nezadovoljnog čovjeka, pritisnutog staračkim razočaranjem i neispunjenim mladenačkim čežnjama i žudnjama za srećom, za ljubavlju, svjetlošću i vedrinom.
Tin Ujević napisao je 1953. za beogradski tjednik NIN da je Svakidašnja jadikovka najskromnija, najjednostavnija, najnarodnija ( u smislu najpučkija i u suglasnom smislu) i, možda, i najpopularnija pjesma.
(PR)