Tristotinjak migranata pobjeglo je u petak ujutro iz mađarskog prihvatnog centra smještenog u Roszkeu u blizini srbijanske granice, objavila je policija, dok se njih petstotinjak i dalje nalazi na kolodvoru u blizini Budimpešte i otamo odbijaju otići.

“Po procjenama, 300 ilegalnih migranata probilo je ogradu prihvatilišta za migrante u Roszkeu oko 11,30 sati, u dva vala, i otrčalo prema autocesti M5”, kazala je policija u priopćenju, pojasnivši da su poduzete mjere za njihovo privođenje.

Policija kaže da je zaustavila promet na autocesti kako bi uhvatila migrante, a televizijske snimke prikazuju specijalnu policiju koja je okružila logor.

Prihvatilište Roszke prima oko 1.500 migranata koji su uhvaćeni većinom nakon prelaska srpsko-mađarske granice.

Istovremeno, oko 500 migranata koji se nadaju domoći Austrije još uvijek se nalazi na kolodvoru nedaleko od Budimpešte u petak ujutro, gotovo 24 sata nakon što su odbili da ih mađarska policija preprati do logora za migrante.

Oni odbijaju hranu i piće, kaže policija, i samo žele nastaviti put prema zapadnog Europi, nadajući se prije svega doći do Njemačke ali i drugih bogatih europskih država i tamo zatražiti azil.

Migranti, uglavnom Sirijci, ukrcali su se u vlak u Budimpešti u četvrtak oko podneva, nakon što su proveli najmanje dva dana u mađarskom glavnom gradu jer ima je policija zabranila daljnje putovanje. Njihov je vlak zaustavljen na putu za Sopron, na mađarskoj granici s Austrijom, samo 40 kilometara zapadno te je migrantima naređeno da izađu kako bi se registrirali što oni ne žele jer bi u tom slučaju Mađarska bila odgovorna za postupak njihovog zahtjeva za azil.