Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog u Zagrebu niz zvjezdanih koncertnih gostovanja nastavlja u srijedu 9. ožujka nastupom u Zagrebu irskog kantautora i glumca Glena Hansarda, frontmena i gitarista irske glazbene skupine The Frames, poznatog po glumačkom ostvarenju u filmskom mjuziklu “Once”, u čijoj mu je kazališnoj inačici na londonskom West Endu partnerica bila i Zrinka Cvitešić.

Kako se ističe u najavi, riječ je o glazbeniku kojeg podjednako cijeni i struka i publika: iznimno cijenjen u glazbenim krugovima, Hansard je gostovao na albumu Eddija Weddera iz Pearl Jama, te je s Bonom Voxom svirao na ulicama Dublina, a njegove nastupe još više cijeni i publika, pa su mu koncerti redovito rasprodani.

Na najvećem američkom festivalu nezavisnog filma Sundance glazbena drama “Once”, u kojoj tumači glavnu mušku ulogu, osvojila je 2007. nagradu publike stekavši kultni status, a Hansard je dobio Oscara za najbolju originalnu pjesmu u tome filmu.

Mjuzikl je potom našao svoj put i do kazališnih dasaka, gdje je osvojio osam nagrada Tony i jednu nagradu Grammy. U kazalištu Phoenix londonskoga Sohoa “Once” igra osam puta u tjednu, a jedno vrijeme kao Hansardova je partnerica u ulozi češke useljenice nastupala hrvatska glumica Zrinka Cvitešić, koja je za tu ulogu osvojila prestižnu nagradu Olivier.

Uz nastupe s matičnim bendom, Hansard je pokrenuo i solo karijeru, izdavši sa svojom filmskom partnericom Marketom Irglovom albume “The Swell Season” i “Ukulele Songs”, te potom, solo album “Rhythm and Repose”. Njegova glazba temelji se na irskom folku i rocku i mješavini dobrih ritmova.

“To se osobito osjeća na posljednjem albumu ‘Didn’t He Ramble’, koji je ‘ogoljen do kosti’, prerađen, izvrnut i popravljan do savršenstva, baš kao što svi glazbenici tog kalibra i rade. Rezultat je zreo, kvalitetan i odličan album kojim je dokazao da se nalazi na pravom putu istinskog glazbenika”, stoji u najavi.

(Hina) xgvla ydgk