Turska je zaustavila čamce s izbjeglicama koji su pokušali priječi iz Turske u Grčku, a bugarska policija uhitila je izbjeglice koji su pokušavali prijeći bugarsko-srpsku granicu, objavile su u petak vlasti tih zemalja.

Turske vlasti zaustavile su 57 osoba koje su u četvrtak navečer pokušale pod okriljem noći čamcima prijeći na četiri kilometra udaljeni grčki otok Kos.

Obalna straža zaustavila je ukupno tri čamca s izbjeglicama iz Sirije, Afganistana i Pakistana i zaplijenila je čamce te vratila putnike u Tursku gdje su proveli noć na otvorenom u dvorištu zgrade obalne straže. Turske vlasti priopćile su da će svi osim Sirijaca biti deportirani.

U petak je četvero sirijskih krijumčara odgovornih za stradanje 12 osoba, među kojima i Ajlana Kurdija, izvedeno pred sud u Bodrumu. U tom gradu ulični prodavači prodaju lažne prsluke za spašavanje od špage i spužve.

Bugarska je policija uhitila 39 Sirijaca u šumi u blizini granice sa Srbijom u gradu Perniku dan nakon što su ostavljeni na autoputu, objavile su vlasti.

“Nemaju dokumenata”, kazala je gradonačelnica Pernika Irena Sokolova. “Trenutno su u policijskoj stanici gdje im se uzimaju otisci prstiju kako bi ih se identificiralo”.