Sveučilišni udžbenik “Sportska prehrana” autorsko je djelo troje profesora zagrebačkoga Sveučilišta i priručnik namijenjen studentima, struci, ali i široj javnosti, rečeno je u srijedu na njegovu predstavljanju u auli sveučilišna Rektorata gdje su svi govornici pozdravili objavljivanje toga udžbenika.

Priručnik je autorsko djelo profesora Kineziološkoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. Marjete Mišigoj-Duraković i doc. dr Maroja Sorića te doc. dr. Zvonimira Šatalića sa zagrebačkoga Prehrambeno-biotehnološkoga fakulteta, objavila ga je nakladnička kuća “Znanje PBF-a”, a njegovo objavljivanje poduprlo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS).

Recenzenti i dekan Knjaz: knjiga je izuzetno bitna i zbog pandemije pretilosti

Dekan Kineziološkoga fakulteta Damir Knjaz ocijenio je kako je knjiga bitna za sve koji se bave sportom, a ukazao je i na to da je izuzetno bitna za najširu javnost zbog pandemije pretilosti, koja pogađa i djecu. Nada se da će knjiga uskoro doživjeti i englesko izdanje, a uvjeren je kako sigurno neće biti ‘ukras na polici’ te da će je mnogi pročitati.

Recenzent profesor na Medicinskome fakultetu u Zagrebu i predsjednik Hrvatskoga liječničkog zbora (HLZ) Željko Krznarić smatra kako su autori bili hrabri kada su odlučili pisati o sportu i prehrani koji su, rekao je, dva globalna mita našega vremena. Krznarić je uvjeren da je knjiga objavljena u pravo vrijeme te da “na velika vrata ulazi u našu javnost”. Uz napomenu kako je međuodnos prehrane i sporta slojevit, Krznarić je ocijenio kako su autori na konstruktivan, znanstven i zanimljiv način pristupili razjašnjavanju toga odnosa.

Za recenzenta Vladimira Ivančeva, predsjednika Hrvatskoga društva za sportsku medicinu i profesora na Kineziološkome fakultetu Sveučilišta u Splitu, riječ je o moderno uređenoj i koncipiranoj knjizi koja ukazuje i na to kako je pravilna prehrana važna i za one koji se rekreativno bave sportom.

Docentica u Centru za kliničku prehranu KBC-a Zagreb i predsjednica Hrvatskoga društva nutricionista i dijetetičara Darija Vranešić Bender kratko je nazočne upoznala sa sadržajem udžbenika. Kao recenzentica smatra da sadržaj povezuje ‘jasna nit’ počevši od procjene uhranjenosti i nutritivnoga statusa, dodataka prehrani i ergogenim sredstvima, prehrani specifičnih skupina, među kojima su i vegetarijanci, dijabetičari i djeca sportaši te o odnosu alkohola i sporta. Kad je pak riječ o dodatcima prehrani Vranešić-Bender rekla je kako taj dio sadržaja udžbenika počinje riječima svjetski priznatoga stručnjaka s područja prehrane sportaša Rona Maughana koji je, napomenula je, duhovito postulirao tri zakona o dodatcima prehrani – 1. ako suplement djeluje, vjerojatno je zabranjen, 2. ako je dozvoljen, vjerojatno ne djeluje i 3. postoje iznimke. Kao jednu od vrijednosti knjige istaknula je kako u jednome od priloga donosi i 31 ogledni jelovnik.

Boris Labar: autori nisu slali ‘jeftine’ već jasne stručne poruke

Professor emeritus zagrebačkoga Sveučilišta i predsjednik Zdravstvene komisije Hrvatskoga olimpijskog odbora (HOO) Boris Labar ocijenio je kako je sportska prehrana dinamično područje u kojemu se mnogo toga mijenja, ali je govor u javnosti vrlo često na razini žutog tiska. Ustvrdio je kako autori nisu poslali jeftine poruke već su o temi progovorili na kompetentan i stručna način razumljiv i široj javnosti. Labar je rekao kako je jedna od temeljnih poruka autora da “nitko svoj način života ne može nazvati zdravim ukoliko on ne uključuje i pravilnu prehranu i redovitu tjelesnu aktivnost.”

Marjeta Mišigoj-Duraković istaknula je kako je namjera autora bila da razumljiviim jezikom pišu o složenim temama, iznesu znanstveno utemeljene činjenice o razumijevanju fizioloških procesa, a sve pod geslom da “ono što smo učinili za sebe s nama i umire, a ostaje ono što smo učinili za druge”.

Objavljivanje udžbenika pozdravio je i rektor zagrebačkoga Sveučilišta, a predstavljanje je moderirala prorektorica za prostorni razvoj i sustav kontrole kvalitete zagrebačkoga Sveučilišta Mirjana Hruškar.

(Hina) xipet