Boksački klub Leonardo iz Zagreba potvrdio je svoju dominaciju hrvatskim boksom i na 26. pojedinačnom prvenstvu Hrvatske za seniore koje je prošlog vikenda u organizaciji Hrvatskog boksačkog saveza održano u Sportskom centru Lučko. Leonardovi su boksači u osam kategorija osvojili četiri zlatne medalje i jednu brončanu, a klupski je uspjeh obogatio teškaš Alen Babić koji je proglašen najboljim boksačem prvenstva.

Babić je prvu dvojicu suparnika, Valentina Kajtazija i Tonija Filipija, pobijedio tehničkim nokautima, da bi u vjerojatno najzanimljivijem meču cijelog turnira podijeljenom odlukom bodovnih sudaca pobijedio dugogodišnjeg hrvatskog prvaka Marka Čalića iz BK Pula i preoteo mu nacionalni naslov u teškoj kategoriji.

– Iako me nekoliko puta čisto pogodio, Marko je bio defenzivan. Radio sam bolje i više od njega. U dva tjedna dvaput smo boksali međusobno i petorica od šestorice sudaca su procijenila da sam bio bolji. Dolazak u BK Leonardo ključan je za moj uspjeh. U Leonardu ima puno boksača različitih uzrasta i kategorija s kojima se može sparirati i treneri se svaki dan posvete pojedincu. Ja sam u nekoliko mjeseci došao ni od čega do dvije pobjede nad Čalićem – rekao je 25-godišnji Rovinjanin sa zagrebačkom adresom Alen Babić.

Dvojicu olimpijaca iz BK Leonardo, poluteškaša Hrvoja Sepa i superteškaša Filipa Hrgovića, ždrijeb je smjestio izravno u polufinale. Obojica su, kako se i očekivalo, bez problema po šesti put osvojili hrvatske naslove. Sep je u finalu tehničkim nokautom u 1. rundu pobijedio Jakova Jandreka iz BK Grom, dok je Hrgović nakon polufinalne pobjede prekidom protiv Branimira Lovrena iz BK Borova do titule došao bez borbe. Naime, njegov suparnik Ivan Andrašić (BK Borovo) nije mogao nastupiti u završnici zbog ozljede iz polufinalnog meča.

Vrijedi istaknuti i izvanredan uspjeh 18-godišnjem Erika Pijetraja, sina glavnog trenera i predsjednika BK Leonardo, koji je trima pobjedama stigao do zlatne medalje u kategoriji do 64 kg. Prije nastupa na hrvatskom prvenstvu Erik je imao samo jedan seniorski meč.

Pod vodstvom Leonardovih trenera Dalibora Čibarića i Yousefa Hasana u Lučkom su nastupila još dvojica klupskih boksača. Filip Kolak nije uspio obraniti hrvatski naslov u kategoriji do 56 kg, ali je osvojio brončanu medalju, dok je mladi Miljan Laković zaustavljen u četvrtfinalu.

Među ostalim klubovima ističu se BK Sesvete s dva prvaka (Prtenjača i Plantić), te BK Borovo s jednim prvakom i doprvakom (Poturović i Andrašić). Trofej za najboljeg tehničara prvenstva zaslužio je Marko Zeljko iz zagrebačkog BK Gladijator koji je u odličnom finalnom dvoboju u kategoriji do 69 kg bodovno pobijedio veterana BK Lokomotiva Borisa Katalinića.

Na potezu je sada hrvatski izbornik Leonard Pijetraj. Sredinom travnja nastavljaju se kvalifikacije za Olimpijske igre u Rio de Janeiro. Europski kvalifikacijski turnir igra se u turskom gradu Samsunu, s kojeg će trojica najboljih boksača u svakoj kategoriji izboriti olimpijsku vizu. Podsjetimo, zasad su kolovoško putovanje u Rio osigurali Sep i Hrgović.

Rezultati finala:
56 kg Filip Poturović (Borovo) – Mislav Kovačević (Velika Gorica) 3:0
60 kg Stipan Prtenjača (Sesvete) – Ante Jozipović (Kralj Tomislav Zagreb) TKO2
64 kg Erik Pijetraj (Leonardo) – Matej Šimec (Metalac Zagreb) 3:0
69 kg Marko Zeljko (Gladijator Zagreb) – Boris Katalinić (Lokomotiva Zagreb) 3:0
75 kg Luka Plantić (Sesvete) – Luka Vuksan (Diabolik Zadar) TKO1
81 kg Hrvoje Sep (Leonardo) – Jakov Jandrek (Grom Split) TKO1
91 kg Alen Babić (Leonardo) – Marko Čalić (Pula) 2:1
+91 kg Filip Hrgović (Leonardo) – Ivan Adrašić (Borovo) 3:0 BB

Na fotografiji:
Filip Hrgović, Hrvoje Sep, Leonard Pijetraj, Alen Babić, Yousef Hasan, Erik Pijetraj i Dalibor Čibarić
(BK Leonardo)