Zagrebačka filharmonija u petak će na koncertu u KD Vatroslava Lisinskog u sklopu Crvenog ciklusa, uz ostalo, izvesti Simfonijske plesove iz “Priče sa zapadne strane” Leonarda Bernsteina pod ravnanjem Davida Danzmayra i uz solistički nastup sopranistice Ilijane Korać Teklić.

“Proslavljeni američki skladatelj i dirigent Leonard Bernstein kojega svijet pamti po prekrasnim melodijama koje su obilježile cijelu jednu generaciju i učinile ‘Priču sa zapadne strane’ planetarno popularnom, končano je dobio svoje mjesto na repertoaru jedne glazbene kuće – Zagrebačke filharmonije”, ističe se u najavi koncerta.

Film “Priča sa zapadne strane”, podsjećaju iz Zagrebačke filharmonije, osvojio je deset Oscara, među kojima i onaj za najbolji film, što je najviše u povijesti za žanr mjuzikla.

Zagrebačka filharmonija na koncertu u petak izvest će dva značajna djela iz bogatog Bernsteinova opusa – Simfonijske plesove iz “Priče sa zapadne strane” te ariju “Blistaj i budi bezbrižna” iz operete “Candide” pod ravnanjem svojega budućeg šefa dirigenta Davida Danzmayra, uz solistički nastup sopranistice Ilijane Korać Teklić.

Za kraj će izvesti još jedno rijetko izvođeno djelo – “Tako je govorio Zaratustra” Richarda Straussa. Kako se dodaje u najavi koncerta, i danas vrijedi tvrdnja da je “početak ove kompozicije jedan od najgenijalnijih početaka neke kompozicije u povijesti glazbe, te stoga valja čuti zašto ga nitko nije uspio nadmašiti do današnjih dana”.

Leonard Bernstein (1918.-1990.) američki je dirigent, skladatelj, pijanist i glazbeni pedagog. Najvažnija su mu djela tri simfonije (1944., 1949. i 1963.), Chichester Psalms, misa te broadwayski mjuzikli “Candide” i “Priča sa zapadne strane”. Njegov skladateljski stil odaje utjecaje jazza, Georgea Gershwina i Aarona Coplanda.

(Hina) xdgk ydgk