Program “Književni budoar” zagrebačkog književnog kluba Bookse ugostit će u utorak 8. ožujka istaknutu dramaturginju, spisateljicu, teoretičarku i performericu Ivanu Sajko, koja će na tribini “Književnost, između” s voditeljicom Dunjom Kučinac razgovarati o raznim segmentima svojega rada, s naglaskom na povezivanje umjetničkog teksta i glazbe.

Ivana Sajko hvaljena je i nagrađivana autorica – iza nje su tri prozne knjige, “Rio bar”, “Povijest moje obitelji od 1941. do 1991.” te, najnovija, “Ljubavni roman”. Objavila je i niz knjiga dramskih tekstova za koje je dobila brojne nagrade (“Naranča u oblacima”, “Rebro kao zeleni zidovi”, “Misa za predizbornu šutnju, mrtvaca iza zida i kopita u grlu”), izvođenih diljem Europe, prije svega na njemačkom govornom području.

Dramsko, ali i prozno pismo Ivane Sajko, prepoznatljivo je po hrabrom formalnom koketiranju sa žanrom, inovativnosti, ali i po snažnoj angažiranosti, ili kako sama kaže “razvijanju mašte neposluha”.

Osim što piše, Sajko je neprekidno na sceni i sama izvodi svoje dramske tekstove. U njezinim izvedbama snažan je fokus upravo na glazbi, a najviše surađuje s glazbenicima Alenom i Nenadom Sinkauzom – od predstave “Rose is a Rose is a Rose is a Rose” i “Prizora s jabukom”, preko radiofonijske izvedbe “Northern Diversity” ili pjesme “Get away from the car” benda East Rodeo.

Osim s braćom Sinkauz, ostvarila je i druge glazbene suradnje, primjerice s Vedranom Peternelom i kompozitorom Davidom Simonsom, a upravo je iskustvo izvođenja i intenzivne suradnje s glazbenicima te snažnog scenskog povezivanja dramskog teksta s komponentom muzike glavni povod za razgovor sa Sajko, stoji u najavi.

“Osim o vezi umjetničkog teksta i glazbe u kontekstu scenske izvedbe, Sajko će u Booksi raspravljati o raznim segmentima svojega rada, od romana do više puta spomenutog i danas osobito relevantnog umjetničko-političkog neposluha”, dodaje se.

Serija tribina “Književnost, između”, koja je naziv dobila po knjizi Ante Perkovića “Rundek, između”, dio je Booksina književnog programa “Književni budoar” a bavi se odnosom književnosti i drugih umjetnosti, prije svega glazbe.

(Hina) xgvla