Nova premijera Zagrebačkog kazališta lutaka (ZKL) bit će u petak 4. ožujka predstava “Godišnja doba” u režiji i dramatizaciji Ivana Gorana Viteza, koja na maštovit i duhovit način interpretira staru slavensku bajku koja prenosi poruku o skromnosti, dobroti i pravim vrijednostima u životu.

Kako se ističe u najavi, priča poznata pod mnogo naslova u više slavenskih zemalja te Grčkoj poučava o važnosti dobrote i skromnosti te o čudima koja se događaju kada silama prirode djevojčica pristupi neiskvarena srca.

Kad dobrodušna sirotica Iskra, sluškinja na imanju nimalo dobrodušne gospođe Žofe i njezine zlobne kćeri Lede, od svojih gazdarica dobije neispunjiv zadatak, neočekivan i posve neobičan prijatelj pomoći će joj da ga ispuni. Iskra će, a i svi mi, pritom saznati odgovor na ranije postavljena pitanja na nevjerojatnome mjestu – na dvoru četiriju moćnih bića, Godišnjih doba.

Ivan Goran Vitez u svojoj je prvoj režiji u lutkarskome kazalištu tu priču odlučio ispričati “na malo drugačiji način, prilagođenu vremenu u kojem živimo, što se ne odnosi samo na kronološko, već i na biometeorološko vrijeme”, stoji u najavi.

“U oba ta vremena izgleda da više nitko nije zadovoljan onime što jest, svi žele biti netko drugi, drukčiji i posebni ne shvaćajući da ih drukčijim i posebnim čini upravo to što jesu sami po sebi. Ljudi a i priroda oko nas mijenjaju se i pretvaraju u nešto i njima samima neshvatljivo. Pomažući razigranom Proljeću, tromom Ljetu, nervoznoj Jeseni i ljutoj Zimi, malena će Iskra pokušati pomoći i nama samima da se prihvatimo takvima kakvi jesmo i time budemo sretni, bez obzira na to puhala vani južina ili britki sjeverac”, dodaje se.

U ulozi djevojčice Iskre pojavljuje se Marta Bolfan Ugljen dok Ledu igra Dinka Vuković, a ostale su likove oživjeli Marina Kostelac, Katarina Perica Kirin, Mario Mirković, Jadran Grubišić i Siniša Miletić.

Vitez ujedno potpisuje i dramatizaciju predstave, lutke je osmislila iskusna kreatorica lutaka Luči Vidanović, a scenografiju Mario Ivezić, iskusan kazališni i filmski scenograf, koji je za rad na filmu dobio čak dvije Zlatne arene. Skladatelj je Mario Mirković, a dizajn svjetla potpisuje Dražen Dundović.

“Jeste li se zapitali zašto su ljeta kišna, zime blage, jeseni suhe, proljeća snježna? Maštovit i duhovit odgovor nudi nova bajka ZKL-a u režiji Ivana Gorana Viteza, kojemu je to prvo iskustvo u lutkarskome kazalištu, u koje je unio svoj specifični umjetnički senzibilitet”, poručuju iz ZKL-a.

(Hina) xgvla ydgk